Sturgeon a Skót Nemzeti Párt helyettes vezetője is, abban látja a függetlenség lényegét, hogy a "skótok kezébe kerülne vissza a gazdaság és a politikai élet irányítása is". A monetáris unió azonban szerinte továbbra sem okozna problémákat, mivel az angol fontot használó gazdaságok, tehát Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország gazdasági fejlettsége, GDP szintje nagyjából hasonló, nem úgy, mint az eurozónát alkotó országok, akik közt gazdagok és stabilok, mint Németország ugyanúgy megtalálhatóak, mint az adósságcsapdába szorult szegény államok, mint Görögország. A skót miniszterelnök-helyettes szerint a saját valutánál, vagy az euroövezethez való csatlakozásnál kedvezőbb lenne a sterling megtartása, ami nem azt jelenti, hogy nem hisz az ország valódi gazdasági függetlenségében.

A leendő független Skócia és az Egyesült Királyság megmaradt része azonban nagyon hasonló gazdasági és pénzügyi célokkal rendelkezik, a skót északi-tengeri olajkincs és a whisky-export mindkét ország költségvetési egyensúlyát javítaná.

Az adórendszert viszont alaposan átalakítaná Nicola Sturgeon, nem tagadva, hogy ezzel bizony az Egyesült Királyság versenytársává válnának. Pénteken indul a "Yes Scotland" kampány, a 2014-re tervezett népszavazásért. Edinburgh-ban egy soktermes moziban tartják a szerintük legnagyobb közösségi alapú politikai mozgalomnak nevezett eseményt, függetlenségpárti hírességeket és politikusokat is meghívnának. A kampány során számos aktivistát képeznek ki, hogy minél több kollégát, családtagot, barátot és véleményvezért állítsanak a függetlenség ügye mellé.

Menjetek csak!

A Guardian cikkéhez írt kommentekből kiderül, jópár angol szerint nem Skócia, hanem az Egyesült Királyság lenne versenyképesebb, ha Skócia kiválna. Néhány kommentelő szerint Skócia "koloncként" lóg a többiek (főleg az angolok) nyakán, és a brit adóbevételek nagyobb százalékát lehetne Angliában felhasználni, miközben az olaj se tenné a skótokat kellőképp gazdaggá. A whisky kevés az üdvösséghez egyes angol kommentelők szerint, mások pedig xenofóbiával is megvádolják skót honfitársaikat, mások számokkal igyekeznek bizonyítani, ki jár a mostani, vagy egy elképzelt függetlenségi helyzetben jobban.

További kommentelők szerint ha az aprócska Izland képes volt saját valutát bevezetni, akkor a skótoknak is ezt kellene tenniük, ha valóban függetlenedni kívánnak. A skót hozzászólók egy része a növekedést hiányolja, amit Skócia önállóan elérhetne, mások az euróval példálóznak, szerintük teljes fiskális unió nélkül hosszú távon kudarc a közös valuta.