Nem igazán tűnik a szabadság ideális eltöltésének a fogorvoshoz járás, ám sok pénzt spórolhatnak meg az írek azzal, ha szabadnapjaik egy részét külföldi kezelésre szánják. A dublini whatclinic.com egészségügyi utazási portál szerint az elmúlt 12 hónapban öt százalékkal nőtt azoknak az íreknek a száma, akik külföldön keresnek fogorvost maguknak - írja az Irish Times.

Ez persze még igen messze van - 34 százalékkal marad el - az Írországot megszaggató adósságválság előtti 2009-es szinttől, de jól mutatja, hogy a lehetőség újra népszerű. Az hírportál egy 44 éves átlagos férfi példáján mutatja be, hogyan működik a dolog. Peter Smith a Dental Hungary névre hallgató helyi ügynökség ingyenes konzultáción kezdte el utazásai szervezését. Egy éven át tájékozódott és gyűjtötte a pénzt.

Az ügynökség segített az utazás megszervezésében, Budapesten a repülőtéren várták és elvitték fogorvosához. Háromszor kereste fel a magyar fővárost, ahol teljes fogsorát rendbe tették - ezen belül például 16 műfogat ültettek be a régiek helyére. Mindezt megúszta 18 ezer euróból (5,5 millió forint), míg otthon 55 ezer eurót (közel 17 millió forint) kellett volna kicsengetnie.

Hatezer panasz

Az 51 éves William Murphy szintén arról számol be, hogy jól járt a budapesti kezeléssel: míg Írországban egyetlen fogáért 1100 eurót (335 ezer forintot) fizetett, addig Magyarországon 18 fogát vették generáljavítás alá 5600 euróért (1,7 millió forint). Debbie Wood Törökországban hozatta rendbe egy törött fogát: 600 euró helyett ugyan 650-et fizetett, de ezért cserébe full kerámia fogpótlást és egy egyhetes turistautat is kapott.

Az ír fogorvosok szövetsége, az Irish Dental Associationm (IDA) persze a kockázatokra is felhívja a figyelmet. Statisztikájuk szerint sokan kritizálják a külföldi fogorvosi kezelést. A leggyakoribb bírálat, hogy rövid idő alatt túl sok fájdalmat kell átélniük a betegeknek. Emellett évente hatezren fordulnak ír orvosokhoz azért, mert a külföldi kezelés után komplikációik adónak. Az IDA panaszirodát nyitott, amely többféle segítséget ígér.