Ha a robotok arra készülnek - márpedig ez a feltett "szándékuk" -, hogy elvegyék az emberek munkahelyeit, és más módon is rongálják a társadalmak szövetét, akkor az a legkevesebb, hogy mint bárki más, fizessenek adót - idézi a legújabb EU-s kezdeményezés lényegét a CNN Money. Az ezzel kapcsolatos szabályjavaslatot európai parlamenti (EP) képviselők kezdeményezik.

Az EP képviselői szerint a mesterséges intelligencia (AI) és az automatizáció terjedése olyan jogi és etikai kérdéseket vet fel, amelyeknek borzasztó következményei lehetnek. Az AI egy évtizeden belül meghaladhatja az emberi intelligencia feldolgozóképességét, amire nincs felkészülve az emberiség.

Szigorú szabályozás

Az ember abba a helyzetbe kerülhet, hogy elveszti az ellenőrzést saját élete felett, és ezzel kétségessé válhat a túlélése - derül ki az EP plénuma elé készült javaslattervezetből. A szöveg a helyzetértékelésen túl egy sor ajánlással is él, arra figyelmeztetve a képviselőket, hogy a robotok előretörése nyomán az emberi társadalom egy új ipari forradalom küszöbén állhat.

A tervezet szerint a robotokat regisztráltatni kellene a hatóságoknál, továbbá törvényben kellene szabályozni, hogy a gépek felelősek az általuk okozott károkért, például azért, hogy megjelenésük miatt emberi munkahelyek szűnnek meg. A robotok és az emberek közötti kapcsolatot az utóbbiak biztonságát, magánéletét, büszkeségét és függetlenségét garantáló módon kellene szabályozni.

Fizessenek!

Amennyiben valahol a robotok elkezdik nagy számban helyettesíteni az embereket, ott az Európai Bizottságnak adó vagy társadalombiztosítási hozzájárulás fizetésére kellene kötelezni a tulajdonosaikat. Az állampolgári alapjövedelem vagy valamilyen garantált jóléti ellátás bevezetése szintén szerepel az emberek védelmét szolgáló lehetséges intézkedések között.

Amennyiben a robotok öntudatra ébrednek, akkor valósággá válik az emberekhez fűződő viszonyuk szabályozásának jelenleg csak scifikből ismert szabályozása. Ennek lényege, hogy nem árthatnak az emberi lényeknek.

A jelentéstervezetről, amelyet Mady Delvaux, az EP luxemburgi szocialista képviselője írt, még idén szavazhatnak a parlamentben. Elfogadása alapvetően szimbolikus lenne, mivel új európai szabályok bevezetését az Európai Bizottság kezdeményezheti. A bizottság nem felelt a CNN Moneynek az üggyel kapcsolatos megkeresésére.