A gáz ára jövő havi szállításra az elmúlt hat hétben 2,1 százalékkal ugrott meg Nagy-Britanniában, miután Ukrajna nem tett le arról a szándékáról, hogy betiltja az orosz gázszállítások tranzitját saját területén keresztül - jelentette a Bloomberg. A brit gázár tekinthető az európai standardnak, a Gazprom az európai felhasználás 15 százalékát szállítja Ukrajnán keresztül itteni vásárlóihoz - emlékeztet a hírügynökség.

A benchmark gázár július elején négyéves mélypontra esett az enyhe tél miatt a tárolókban maradt rekordmennyiségű tartaléknak köszönhetően, ám a Société Generale várakozása szerint a nagykereskedelmi árak a következő negyedévben 11 százalékkal lesznek magasabbak a jelenleginél. A tél közeledtével egyre nagyobb kockázatot jelent a tranzit esetleges megszakadása - magyarázza az áremelkedés okát Nick Eagle, a Clean Energy Trading energiakereskedő cég igazgatója.

A kijevi vezetés megengedné az európai energiaszolgáltatóknak, hogy az ország nyugati széle helyett Ukrajna keleti határán vegyék át az orosz gázt, ami innentől az ő tulajdonukként susogna át az ukrán tranzitvezetékeken. Ugyanakkor Günter Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa leszögezte, hogy egy ilyen jelentős változtatásról nem lehet rövid idő alatt megállapodni. Az EU háromoldalú megállapodást akar tető alá hozni a Gazprom, a Naftogaz, az ukrán állami gázimportőr és az uniós cégek között. A tárgyalások fonalát kora ősszel vehetik fel.

Nem lehet kizárni

A Naftogaz augusztus közepén megjelent közleménye szerint megértik az európai álláspontot, ugyanakkor a jelenlegi helyzetet instabilnak tartják. Nem lehet kizárni a 2009-es válság megismétlődését, amikor a Gazprom leállította az Európába irányuló gázszállításokat. Az orosz cég ezt akkor azzal indokolta, hogy az ukránok megcsapolják a tranzitot. Ezt megelőzően az éppen aktuális árvita miatt felfüggesztették Ukrajna ellátását.

Európa gázellátása várhatóan nem szakad meg, mivel a Gazprom erősen függ az ebből származó bevételtől, a kijevi vezetés pedig nem akarja elveszteni az EU jóindulatát azzal, hogy a tranzitból vesz el az ukrán szükségletek kielégítésére - véli Daragh McDowell brit energiaipari szakértő. A Gazprom egy hónappal ezelőtt leállította szomszédja gázellátását, mivel a Naftogaz dollármilliárdokkal tartozik a korábban eladott gázért. A felek között vita van az összeg nagyságáról és az éppen érvényes gázárról is.

Tartsák meg!

Ukrajna elboldogul az orosz gáz nélkül is a télen, ha elég energiahordozót tud importálni Európából és visszafogja fogyasztását - állítja Andrij Koboljev, a Naftogaz vezérigazgatója. Az utóbbit máris elkezdték: a Pat Kyivenergo, amely az ukrán főváros fűtési energiájának 75, áramellátásának 100 százalékáért felel, a korábbi 57 százalékára szállította le a melegvíz-ellátást. A fogyasztók árammal működő forralókat használnak a hiány pótlására.

Még szerencse, hogy nyár van, és az emberek jelentős része szabadságon van - mondja Eka Beradze-Fokina egy 145 lakásos háztömb lakója, aki három hónapos fiát kénytelen elektromos forralóval melegített vízben mosdatni. Ha mindenki hazajön, az érdekes terhelést fog okozni az elektromos hálózatban - teszi hozzá. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere nemrégiben azt mondta, hogy ez a korlátozás csak szeptember végéig marad érvényben.

Szicsász

Átlagos téli időjárás esetén Európa képes lehet kielégíteni szükségleteit vezetéken érkező norvég gázzal, folyékony gáz (lng)-importtal és a meglévő tartalékok felhasználásával - vélik a Cigigroup elemzői. Kelet-Közép-Európa kerülhet a legnagyobb bajba. Lettország és Észtország kizárólag orosz gázt használ, Bulgária, Magyarország és Szlovákia 80-90 százalékban kiszolgáltatott a Gazprom szállításainak.

Ennek tükrében nem jó hír, hogy az oroszok és az ukránok egyaránt az orosz bürokrácia jól ismert szicsász (azonnal - értsd: soha napján) ügyintézes jegyében kezelik az ügyet, azaz miközben megoldási készségüket hangsúlyozzák, legfeljebb csak piszmognak. Vlagyimir Putyin orosz államfő nem siet a Délkelet-Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus lezárásával és az ukránok sem fognak engedni - mondja Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégája. A konfliktus könnyen elhúzódhat a tél derekáig.