Az áfa 20 százalékos kulcsához garantáltan nem nyúlnak, viszont biztos, hogy az egykulcsos adórendszert kétkulcsossá teszi a szombati választásokon győztes Smer Szlovákiában. További bevételnövelő intézkedések is várhatók a szombati előrehozott parlamenti választások után Szlovákiában, miután a magát szociáldemokratának minősítő és abszolút győzelmet elkönyvelő Smer veszi át a kormányzást az Iveta Radicová vezette jobbközép kormánykoalíciótól. Robert Fico, a Smer elnöke nem titkolja, újbóli hatalomba kerülése után milyen gazdaságpolitikai lépések várhatók.

Az évi 33 millió euró feletti nyereséggel rendelkező társaságok adókulcsa 22 vagy 23 százalékra növelhető (a jelenlegi 19 százalék helyett), az évi 33 ezer euró jövedelem feletti személyek jövedelemadója pedig 25 százalék lehet (most 19 százalék) − mondta Robert Fico többek között a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapnak. Más információk szerint a cégek magasabb adókulcsa 30 millió euró éves profit után lépne életbe. A bizonytalanság azzal magyarázható, hogy a Smer még nem végzett érdemi hatástanulmányokat, illetőleg nem világos, milyen erőteljes takarékossági intézkedések szükségesek ahhoz, hogy jövőre a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá szorítsák az államháztartási hiányt.

A Radicová-kormány 2011-ben mintegy 1,7 milliárd eurós megtakarítást hajtott végre, ennek eredményeként a 2010-es, a GDP-hez viszonyított 8,1 százalékos államháztartási hiány 2011-ben 4,6 százalékra mérséklődött. Idén viszont az előrehozott választások miatt újabb takarékossági csomagot már nem hirdettek meg, azaz a hiány nem zsugorodik tovább, hacsak az új kabinet nem hirdet meg sietve egy újabb deficitcsökkentő csomagot. Elemzők szerint ahhoz, hogy 2013-ban valóban a GDP 3 százalékára mérséklődjön a deficit, további 1−1,3 milliárd eurós megtakarítást kell elérni.

Növelnék a bankadót

Robert Fico az adóemelések mellett nyíltan beszélt a bankadó növeléséről is, melynek mértéke arányait tekintve elérheti az Európában rekorder magyarországi szintet is. Másrészt a szlovák bankszektor jó kondícióban van, a tavalyi összesített nyeresége meghaladta a 670 millió eurót.

Emellett szó van egyfajta luxusadó bevezetéséről is, ami a drága autókat, jachtokat, ékszereket érintené, azonban a Smer e téren már nem rukkolt elő konkrét elképzeléssel. Szó van arról, hogy 5 százalékos adót vetnek ki a társaságok által a magánszemélyeknek fizetett osztalékokra és teljes mellszélességgel kiállnak a nemzetközi pénzügyi átutalásokra kivetett, úgynevezett Tobin-adó bevezetése mellett is.

Nagy kérdés a magánnyugdíjpénztárak további működése. Robert Fico első kormánya idején (2006 és 2010 között) többször is nekirontottak a pénztáraknak, szűkítették a mozgásterüket. A pártvezér most azt ígéri, nem államosítja a több mint 4 milliárd eurót kezelő magánpénztárakat, mindössze azt akarja elérni, hogy a pénztárak garantáljanak egyfajta minimális hozamot a mintegy 1,5 millió ügyfélnek. Nem kizárt azonban, hogy módosítják a befizetések arányát: napjainkban a magánpénztári ügyfelek nyugdíjbiztosításuk felét az állami szociális biztosítóba, másik felét pedig valamelyik magánpénztárba fizetik be − az arányokat eltolhatják az állami pillér javára.

Marad a nyugdíjkorhatár

Ami szinte bizonyos, a nyugdíjkorhatárhoz nem nyúlnak hozzá (erre a búcsúzó jobbközép kormánynak sem volt ereje és elszántsága), ebben a parlamenti ciklusban is marad a 62 éves korhatár.

Bár a Smer elismeri, alulfinanszírozott az oktatás és az egészségügy, mégsem tervezi bevezetni a vizitdíjat és a tandíjat. Robert Fico többször és nyomatékkal közölte, az Európai Unióban elfogadott takarékossági, stabilizációs intézkedésekkel egyetért, ezért az előző kormányciklusától eltérően most minden jel szerint kénytelen lesz valóban restriktív intézkedéseket hozni. Várhatóan ezek a lépések inkább az üzleti, vállalati szektort fogják negatívan érinteni, ami esetleg ronthatja Szlovákia versenyképességét.