Több mint 70 százalék a valószínűsége annak, hogy Oroszország a télen leállítja az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállításait - állította Andrij Koboljev, az ukrán gázvezeték-hálózatot üzemeltető állami monopólium, a Naftogaz vezérigazgatója egy tévéinterjúban. A gáz áráról és a tartozásokról folyó vita miatt Ukrajna hónapok óta nem kap gázt a Gazpromtól, így készleteire, saját termelésére és az Európából származó gázra támaszkodik.

Az orosz gáz 80 százaléka utazik át Európa felé Ukrajnán, így a tranzit leállítása pótolhatatlan hiány okozna. Koboljev arra alapozza feltételezését, hogy szerinte a Gazprom zsarolni akarja az EU-t az Opal gázvezetékkel kapcsolatban. Ez köti össze Kelet-Közép-Európa vezetékhálózatát az Ukrajnát északról megkerülő Északi-Áramlattal. A jelenlegi megállapodás szerint a Gazprom csak fele részben használhatja ki az évi 36 milliárd köbméter gáz szállítására képes Opal kapacitását.

Brüsszel ezzel a korlátozással akarja biztosítani, hogy a gázszállítók versenyezzenek az Opal használatáért. Az orosz exportőrön kívül azonban nem tolonganak a jelentkezők, ezért a Gazprom teljesen fel akarja tölteni orosz gázzal a kritikusan fontos vezetéket. Ezzel mérsékelhetné függését az ukrán tranzittól. Ez azonban még nem minden.

Körmönfont terv

A Naftogaz feje szerint az oroszok hosszabb távon teljesen ki akarják hagyni Ukrajnát az európai gázbizniszből, ezért a téli leállással van egy további céljuk is. Nevezetesen rá akarják kényszeríteni az EU-t, hogy újra engedélyezze a Fekete-tenger fenekén végigfutó Déli Áramlat megépítését. A Moszkva elleni szankciók részeként ugyanis Brüsszel rászorította a bolgár kormányt, hogy állítsa le a vezeték ottani szakaszának lefektetésével kapcsolatos engedélyezési eljárást.

Az ukrán illetékesek elismerik, hogy a gázellátás jelenlegi, említett forrásai nem lesznek elegendőek az ország gázszükségletének fedezéséhez a tél végéig. Jurij Prodan, a kijevi kormány energiaügyi minisztere az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy pénteken kezdődnek a vitás kérdésekkel kapcsolatos tárgyalások Moszkva, Kijev és Brüsszel képviselői között. Az ukrán fél hajlandó lenne egyeztetni egy "ideiglenes árról".

Egyszerű terv

Eközben azonban megpróbálnak felkészülni arra is, hogy orosz gáz nélkül kell kihúzniuk a telet. Ez csak a fogyasztás drámai visszafogásával lehetséges. A bne régiós hírportál helyi hírforrásai szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az energiazabáló vegyipar ellátását állítják le. Ez az iparág egyedül annyi gázt nyel el, mint amekkora a teljes lakossági felhasználás.

A vegyipar nagy része Dmitrij Firtash oligarcha irányítása alatt áll, aki jelenleg Ausztriában van házi őrizetben, és az USA kiadatási kérelemmel fordult vele kapcsolatban a bécsi kormányhoz. Firtash távolléte ellenére megőrizte befolyása jelentős részét, amit annak köszönhet, hogy a legnagyobb ukrán tévécsatorna tulajdonosa. Arszenyij Jacenyjuk miniszterelnök kedden azt mondta a kormányülésen, hogy ha takarékosságra kényszerülnek, akkor elsősorban a vegyipar fogyasztását fogják visszafogni.

Nem tudni, hogy összefüggésben van-e a takarékossággal Alekszandr Tobujcsuk, a Naftogaz vezérigazgató-helyettese kijelentése. Eszerint elképzelhető, hogy egységes gázárat vezetnek be az országban. Ez azt jelentené, hogy a lakossági ár a jelenlegi négyszeresére ugrana - derült ki az MTI tudósításából.