Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Uniónak és Athénnak olyan reform- és finanszírozási csomagról kellene megállapodniuk, amelynek segítségével fenntarthatóvá válhatnának Görögország adósságterhei, ugyanakkor gazdasága is növekedési pályára állna. A megállapodásnak egyúttal lehetővé kell tennie Görögország számára, hogy az euróövezet tagja maradjon - közölte Josh Earnest amerikai elnöki szóvivő hétfői sajtóértekezletén.

"A népszavazás lezárult, de a mi álláspontunk itt a Fehér Házban nem változott" - közölte a vasárnapi, az ország hitelezői által megkövetelt megszorításokat elutasító görög referendum kapcsán a szóvivő. Ez volt az Egyesült Államok első hivatalos reakciója a népszavazásra.

A Fehér Ház hosszú ideje a kompromisszumos megoldás szükségességét hangoztatja, bár a szóvivő leszögezte hétfőn, hogy "ez egy európai kihívás", amelyet az Európai Uniónak kell megoldania. Mindazonáltal azt is egyértelművé tette, hogy a görög adósságválság rendezése az Egyesült Államok számára is fontos kérdés.

A múlt héten Barack Obama amerikai elnök szintén kompromisszumra szólította fel a feleket, egyúttal azonban azt is leszögezte, hogy bár az európai gondok az egész világgazdaságban visszavethetik a növekedést, a görög kérdés alapvetően nem jelent rendszerszintű kockázatot.