A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A színfalak mögött már gőzerővel dolgoznak a nagy londoni devizakereskedő házak és brókercégek az eurózóna esetleges szétesése vagy egy övezeti tagország kiesése okozta hatásokat tompítani hivatott vészforgatókönyvön − írja a Reuters. Az iparág legjelentősebb bankjai, elszámolóházai és internetes kereskedési platformokat üzemeltető társaságai az euró eltűnése vagy átalakítása esetén a lehető leggyorsabb átállásra próbálják felkészíteni rendszereiket.

Figyelembe véve, hogy a napi négyezermilliárd dolláros forgalmat bonyolító devizapiacon a dollár után az euró a leginkább kereskedett pénznem, a lépés nem túl meglepő. Tavaly év végi sajtóértesülések szerint már a brit jegybank is hasonló vészforgatókönyvvel rukkolt elő a kormányzat számára. A Reutersnek nyilatkozó pénzintézetek közül néhánynál már a görög államcsőd rémének 2010 közepi felsejlése óta készülnek az euróövezet esetleges széthullására.

A piaci részesedése alapján a hatodik legnagyobb szereplő, az HSBC deviza- és nemesfémüzletága vezetőjének elmondása szerint ők ugyan egyelőre nem számítanak a valutablokk szétesésére, ám a biztonság kedvéért felkészítik kereskedési rendszerüket új devizák (így például az új drachma) azonnali és határidős kereskedésére és elszámolására. Bár az euró létrejötte több évet vett igénybe, így a felkészülésre is kényelmesen jutott idő, az iparág szereplőinek túlnyomó többsége szerint az eurózóna szétesése − ha bekövetkezne − meglehetősen gyorsan, feltehetően egy hosszú hétvége alatt menne végbe − véli David Rutter, a világ legnagyobb devizakereskedési rendszerét, az EBS-t üzemeltető ICAP vezérigazgatója.

A társaság már egy nagy léptékű tesztet is lefolytatott, amelynek keretein belül − az eurózóna széthullásával járó fokozott volatilitást és nagymértékben megugró forgalmat modellezve − megvizsgálták, hogy viselné a platform a valutablokk létrejötte előtti 17 deviza összes jelentős keresztpárjának kereskedését. A vezérigazgató elmondása szerint a tapasztalatok alapján egy nap alatt át tudnák állítani a rendszert jelentősebb fennakadások nélkül.