Év eleje óta tart a botrány Ausztriában a tizennégy évvel ezelőtt vásárolt Airbus Eurofighter vadászbombázók miatt, a gyártóval ráadásul perre is mennek. A 2003-as beszerzéskor mintegy kétmilliárd euróért vásároltak repülőket, de azok fenntartása drágább volt az ígértnél, miközben egyfunkciós repülőket vásároltak. Az okozott kárt több, mint a vételár felére, 1,1 milliárd euróra becsülik.

Érthető, hogy az osztrák védelmi minisztérium pénteken bejelentette: nem terveznek tovább az Eurofighterekkel, ha azok elérik az életciklusuk végét, akkor más repülőtípusra váltanak.

"Takarékosabb és költséghatékonyabb megoldást keresünk"- mondta Hans Peter Doskoulis tárcavezető. A jelenlegi gépek fenntartása 5 milliárd euróba kerülne. Új repülőket venni viszont mindössze 3 milliárdot jelentene.

A csere befutója pedig épp az a Saab JAS 39 Gripen típus lehet, amelyet tizennégy éve vesztesnek hoztak ki az Airbus gépeivel szemben. Holott a vadászbombázók között a fenntartása kifejezetten olcsó. A DI.se értesülései szerint 18 darabot rendelhetnek meg, közülük három darab lenne kétüléses.

A hír megjelenése után a svéd repülőgépgyártó cég részvényei csaknem 1,4 százalékkal emelkedtek. Pénteken záráskor 423,4 koronáért jegyezték őket.