Idén a német GDP 1,9 százalékkal növekedhet, gyorsabban a kutatók 2017 tavaszi felmérésében jelzett 1,5 százaléknál. Az intézetek 2018-ra 2,0 százalékos GDP-növekedést jeleznek előre, szemben a tavasszal várt 1,8 százalékkal. A 2019-es évre 1,8 százalékos növekedésre számítanak - írta az MTI.

A német gazdaság robusztus növekedését a fogyasztás mellett a külkereskedelem és a befektetések támogatták. Az első fél év után kissé lassul a növekedési ütem az év második felében, a gazdasági teljesítmény növekedése idén és jövőre is meghaladja a termelési kapacitások növekedését, aminek eredményeként emelkedik a kapacitási kihasználtság. A következő német kormány rekordnagyságú költségvetési többletre számíthat a következő két évben, és ezt a fiskális mozgásteret a jövedelemadók és a társadalombiztosítási járulékok csökkentésére fordíthatja - állapították meg az intézetek, amelyek egyúttal a társadalom gyors elöregedésére való tekintettel az állami nyugdíjrendszer reformját sürgették.

Stefan Kooths, a kieli Világgazdasági Kutatóintézet (IfW) előrejelzéseket készítő központjának vezetője a tanulmány megállapításait kommentálva rámutatott, hogy az év első felében jelentősen, 2,5 százalékra gyorsult éves növekedést az export hajtotta, de a belső kereslet is a fő hajtóerők között maradt. Az állami és a magánberuházások egyaránt jelentősen nőttek. Az építőipari tevékenységet az alacsony hitelkamatok és a lakóházak iránti növekvő kereslet egyaránt fokozta.

Mivel a gazdaság már egy ideje a robusztus növekedés útján halad, a feszültség első jelei mutatkozni kezdtek egy sor szegmensben - figyelmeztetett Kooths, megemlítve, hogy jelentősen emelkedett a be nem töltött állások száma, egyre hosszabb ideig tart a megfelelően szakképzett munkaerő megtalálása. Például az építőiparban egyre több vállalkozás panaszkodik arra, hogy a munkaerőhiány fogja vissza teljesítményüket. A termelői árak érzékelhetően, a fogyasztói árak viszont csak mérsékelten nőttek.

Németországban az aktív dolgozók száma a 2016-os 43 millió 638 ezerről idén 44 millió 258 ezerre emelkedik, jövőre pedig további 483 ezerrel növekszik az előrejelzések szerint. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,1 százalékról idén 5,7, jövőre 5,5, 2019-ben pedig 5,2 százalékra mérséklődhet. A fogyasztói árindex a tavalyi 0,5 százalékról 1,7 százalékra kúszhat fel idén, jövőre szintén 1,7 százalékot, 2019-re pedig már 1,8 százalékot várnak a gazdaságkutatók.

A szövetségi költségvetés a tavalyi 25,7 milliárd euró után idén 28,3 milliárd, jövőre 37,3 milliárd, 2019-ben pedig 43,7 milliárd eurós többlettel zárhat. A folyó fizetési mérleg többlete idén 254,5 milliárd, jövőre pedig 267,4 milliárd euró lehet, ami a GDP 7,8, illetve 7,9 százalékát teszi majd ki.

Vezető német gazdasági kutatóintézetek évente két alkalommal, tavasszal és ősszel készítenek gazdasági növekedési előrejelzést a szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztérium megbízásából. A mostani prognózis elkészítésében a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW Berlin), a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete, az IfW, a Hallei Gazdaságkutató Központ (IWH) és az esseni RWI gazdasági kutatóintézet vett részt, osztrák és svájci partnerintézetekkel együttműködésben.

Címlapkép forrása: Pixabay.