A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) szezonális és naptári kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt 2017 első negyedévében az előző negyedévhez képest. Az elemzők is 0,6 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi negyedik negyedévben mért 0,4 százalékos gyarapodás után - írja az MTI.

Éves összevetésben naptári kiigazítással számolva - az elemzői várakozásokkal összhangban - 1,7 százalékkal bővült a német gazdaság január-márciusban, ami 0,1 százalékponttal marad el a tavalyi negyedik negyedéves 1,8 százaléktól. A Destatis megjegyezte, hogy az idei első negyedévben különösen erős volt a naptári hatás a munkaszüneti napok miatt.

Negyedéves összehasonlításban a belső és a külső kereslet egyaránt szerepet játszott a növekedési ütem gyorsulásában. Jelentősen növekedett a tőkeképződés. Az enyhe időjárásnak köszönhetően különösen erősen nőtt az állótőkeképzés az építőiparban, de a gép- és eszközgyártásban is érzékelhető volt az emelkedés. A háztartások és a szövetségi kormányzat kiadásai enyhén bővültek az év elején, a külkereskedelem pedig dinamikusabban támogatta a GDP-növekedést, miután az export nagyobb ütemben nőtt az importnál.

Az idei első negyedévben 43,7 millió ember állt foglalkoztatásban, azaz 638 ezerrel, 1,5 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma éves szinten. A következő, részletesebb adatokat május 23-án hozza nyilvánosságra a Destatis.

Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos német GDP-növekedést prognosztizált, jövőre pedig 1,9 százalékra gyorsulhat az ütem. A német kormány az idei évre 1,5 százalékos, jövőre pedig 1,7 százalékos éves növekedésre számít.
A nyersadatok szerint tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német GDP, naptári kiigazítással számolva pedig 1,8 százalékkal.