Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke 55,4 pontot tett ki februárban, 0,2 ponttal emelkedett az előző havi 55,2 ponthoz képest. A BMI februári végleges értéke 0,1 ponttal alacsonyabb az 55,5 pontos előzetes értéknél, illetve az elemzői várakozásoknál, de így is a legmagasabb szintet jelenti 2011 áprilisa óta - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

Görögország kivételével minden vizsgált euróövezeti tagállamban növekedett a feldolgozóipar termelése, az új megrendelések állománya és a foglalkoztatottak létszáma, miközben az inflációs nyomások fokozódtak. A termelés és az új megrendelések 2011 áprilisa óta nem tapasztalt gyors ütemben bővültek. A belső kereslet erős maradt, miközben az euró gyengeségének köszönhetően az új exportmegrendelések meredeken nőttek. (A magyar adat kifejezetten jó lett.)

A nyolc vizsgált ország közül Hollandiában (58,3 ponttal 70 havi csúcsra), Németországban (56,8 ponttal 69 havi csúcsra) és Olaszországban (55,0 ponttal 14 havi csúcsra) gyorsult a feldolgozóipar bővülése, Ausztriában (57,2 pont), Spanyolországban (54,8 pont), Írországban (53,8 pont) és Franciaországban (52,2 pont) viszont kicsit lassult a növekedés. Görögországban kéthavi csúcsra, 47,7 pontra emelkedett a feldolgozóipari BMI értéke.

Egyre robusztusabb ütemben lendül fel az euróövezeti feldolgozóipar. A vállalatok az adósságválság óta nem voltak ilyen optimisták a kilátásokat illetően, és egyértelműen arra számítanak, hogy kitart a kedvező gazdasági helyzet. A belső és külső kereslet erősödésével párhuzamosan a gyengébb euró kedvező hátszelet biztosít az eladások növeléséhez - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a jelek szerint el kezdtek erősödni a maginflációs nyomások.