Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke egy július eleji Twitter-bejegyzésében megnevezte kabinetjének vezetőjét, helyettesét és szóvivőjeét. Eszerint a kabinetfőnöke Martin Selmayr, helyettese Clara Martinez, szóvivője pedig Natasha Bertaud lesz.

A magyar kormánynak Selmayr személye nem valami jó hír - véli a 444.hu. Selmayr egy német jogász, aki az elmúlt tíz évben a luxemburgi biztos, Viviane Reding mellett dolgozott, előbb szóvivőként majd kabinetfőnökként. Reding volt az a biztos, aki a legkeményebben támadta az Európai Bizottság részéről az Orbán-kormányt: a médiatörvényt, az új alkotmányt, a bírák nyugdíjazását mind nagyon élesen kritizálta, mindenféle eljárásokat indított, súlyos szavakat használt.

Tavaly áprilisban az Új Magyar Szó című erdélyi lap arról írt, hogy egy dubrovniki vacsorán Reding és az Európai Néppárt vezetői arról beszélgettek egymással, hogy ki kellene zárni a Fideszt a néppártból, és egyébként is keményebben kellene fellépni Orbán Viktorral szemben. A néppárt vezetői gyorsan cáfolták, hogy ilyen történt volna, azonban Reding hallgatott. A Magyar Nemzet akkoriban gyorsan kinyomozta, hogy az erdélyi lap forrása csakis Selmayr lehetett, aki így akarta lejáratni a magyar kormányt. Erre jutott annak idején az Index is - írja a 444.hu. (Egy Der Standardban megjelent véleményből egyébként szintén az derült ki, hogy valóban volt arról szó, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, és az egyik párt, akinek a Fidesz köszönheti, hogy ez nem történt meg az az osztrák ÖVP volt - a szerk.)

Ami miatt Selmayr személyének vélhetően nem örülnek a kormánypártnál az az, hogy az új kabinetfőnök tíz évet húzott le Reding mellett az Európai Bizottságban, előtte pedig egy teljes évet Washingtonban, az IMF-nél. A Valutaalapnál eltöltött időszakot megelőzően az Európai Központi Banknál volt jogtanácsos, azelőtt pedig a német kiadómogul, a Bertelmsann brüsszeli jogásza volt. (A Bertelsmann a tulajdonosa az RTL csoportnak, így a magyar RTL Klubnak is.) Vagyis Selmayr eddig csak olyan helyen dolgozott, amelyik mostanában összeakasztotta a bajszát Orbán Viktor kormányával - jegyzi meg a 444.hu.