Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentősen erősödött a feszültség Bosznia-Hercegovinában azt követően, hogy a helyi muszlim közösség egyik polgárháborús parancsnoka, Sefer Halilovic háborúval fenyegette meg a Boszniai Szerb Köztársaságot a szeptember 25-ére tervezett népszavazással kapcsolatban - írta a bne IntelliNews régiós hírportál.

A boszniai szerb közösség arról szavaz, hogy ünnepnappá nyilvánítsák-e január 9-ét.

Ezen napon deklarálta 1992-ben a Boszniai Szerb Köztársaság, hogy Jugoszlávia részének tekinti magát, szemben az akkor függetlenségét kikiáltó Bosznia-Hercegovinával.

Huszonnégy év óta ez az első népszavazás az országban: a legutóbbi, 1992-es referendum vezetett a boszniai háború kitöréséhez - írta az MTI. Az országrészben annak ellenére rendeztek referendumot, hogy a boszniai alkotmánybíróság diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek nevezte, és elhalasztását követelte. A szavazásra buzdító kampány keretében újra fellángoltak az indulatok a bosnyákok, a szerbek és a horvátok között.

Készek újrakezdeni

Az ország alkotmánybírósága ugyan alkotmányellenesnek minősítette a népszavazást, ám a szerb közösségben folytatódott a felkészülés a referendumra. Halilovic ezt úgy értelmezi, hogy a helyi szerbek felrúgják a daytoni békemegállapodást, amely három közösség államaként ismeri el Bosznia-Hercegovinát.

Ahogy ez az egyezmény elesik, vissza kell térni az alkotmányhoz, és ezt követően isten óvjon bennünket - fogalmazott hozzátéve, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság 10-15 napig tarthat ki az összeomlás előtt.

A politikus, aki jelenleg egy nacionalista pártot vezet azt is elárulta, hogy számos szervet, bosnyákot és horvátot ismer az országban, akik szívesen újrakezdenék a háborút. Senkit sem fenyegetünk, de nem engedjük meg, hogy bárki harc nélkül leszakítsa Boszna-Hercegovina egy részét - fenyegetőzött.

Állnak elébe

A nyilatkozat természetesen heves reakciót váltott ki a boszniai szerbek és szerb kormány részéről is. Az utóbbi vezetője Aleksandar Vucic kijelentette, hogy országának a daytoni megállapodás alapján és egyébként is kötelessége megvédeni a szerbeket a szomszédos országban is.

A boszniai béke fenntartásáért felelős, 55 országot képviselő nemzetközi szervezet a Peace Implementation Council (PIC) vezető testülete arra szólította fel a Boszniai Szerb Köztársaságot, hogy tartsa be az alkotmánybíróság döntését.

A daytoni megállapodás ugyanis feljogosítja a testület a kormányszintű viták eldöntésére. Az EU csatlakozott ehhez az állásponthoz.

Szájhős?

Helyi elemzők szerint Halilovic csak arra akarja felhasználni a feszült helyzetet, hogy magára és támogatóira irányítsa a figyelmet. Nem fenyegeti igazán a szerb közösséget. Idegesítő lehet azonban, hogy Oroszország képviselője nem írta alá a PIC említett közleményét. Igaz,a korábban Moszkva is arra szólította fel a helyi szerbeket, hogy ne tartsák meg a népszavazást.