Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A semlegességét és a gazdagságát féltő Svájc hadserege Stabilo Due néven még szeptemberben tartott gyakorlatot annak kiderítésére, milyen gyorsan tudnának a rendőrség segítségére sietni a katonák, ha az európai politikai bizonytalanság súlyosbodása az ország biztonságát veszélyeztető fejleményekhez vezetne. A helyi Der Sonntag lap a napokban tudósított a hadgyakorlatról, amelyet még egy 2010-ben kidolgozott kockázati forgatókönyvre alapoztak. Ebben a hadseregnek a svájci etnikumok közti konfliktus elfajulására, illetve a Görögországból, Spanyolországból, Olaszországból és Portugáliából beözönlő menekültek problémájának kezelésére kell reagálnia.

A svájci hadügyminisztérium nem zárja ki, hogy a katonaságot be kell majd vetni a rendőrség megerősítésére. Nem lehetünk biztosak abban, hogy a pénzügyi-gazdasági válság nem vezet tiltakozásokhoz és erőszakhoz Svájcban - mondta a tárca szóvivője a CNBC-nek. A hadseregnek készen kell állnia a beavatkozásra, ha a rendvédelmi erők segítséget kérnek egy ilyen helyzetben.

Megvédjük őket maguktól

A Stabilo Due-ban kétezer ember vett részt, a gyalogság mellett bekapcsolódtak az akciókba a légierő helikopterei és a repülőgépei, illetve a különleges osztagok egységei is. A hadsereg nyolc városra terjesztette ki a katonai mozgásokat. A hadgyakorlatot svájci alapossággal két évig készítették elő.

A katonai vezetőket a társadalmi elégedetlenség erősödése mellett az is aggasztja, hogy a bajban lévő európai országok részben védelmi kiadásaikon kénytelenek spórolni. Ezért nem tudják fenntartani modern technikai rendszereiket. Különösen nagy gondot jelentene, ha ezek az országok, amelyek immáron nem képesek megvédeni magukat, terroristák zsarolásával kerülnének szembe.

Gépfegyveres embereket mindenhova!

A Der Sonntag arról is tudósít, hogy André Blattmann főparancsnok decemberben javaslatot fog beterjeszteni a katonai rendőség új felhasználására. Eszerint négy zászlóaljat, 1600 embert Svájc stratégiailag fontos pontjai - egyebek mellett a repülőterek, az ipari létesítmények és a nemzetközi szervezetek genfi irodái - védelmére rendelnének ki.

A svájci védelmi erők létszáma 200 ezer fő, amivel a lakossághoz viszonyítva ez a legnagyobb hadsereg Európában. A részvétel önkéntes, de hamarosan referendumon döntenek ennek fenntartásáról. Civil szervezetek ezért úgy vélik, a kardcsörtetést éppen ennek befolyásolása miatt időzítették az elmúlt hetekre.

Egy volt katona arról számolt be a CNBC-nek, hogy a lövészetek idején felettesei arra biztatták: csak lődözzön bátran, ami a csövön kifér, mert ha kevés muníciót használnak el, akkor a következő évben csökkenthetik az ellátmányt. A taktikai és stratégiai gyakorlatokon időnként egy alternatív Európa fiktív országai ellen harcoltak.