Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Határozottan óvott Oroszország agresszív politikájától Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kanadai Halifaxban tartott nemzetközi biztonsági fórum Oroszországgal foglalkozó szekciójában - tudósított az onet.pl. A lengyel szakminiszter találkozott az ukrán külügyminiszterrel, az amerikai haditengerészet főparancsnokával, Richard V. Spencerrel ,az amerikai Jeanne Shaheen szenátorral, az ukrán Pavel Klimkin miniszterrel és az orosz Vlagyimir Milov ellenzéki politikussal.

Putyin politikáját értékelve azt mondta: ez már nem hidegháború, ez egy nagyon is forró háború kezdete. Oroszország nem védelemre, hanem támadásra készül.

Sheehan szenátor, aki elsőként hívta fel a figyelmet 2016 szeptemberében arra, hogy az oroszok be tudnak avatkozni az amerikai választásokba, most azt emelte ki, hogy Donald Trump elnök politikája nem segít az oroszok elleni fellépésben, mert ellentmondásos nyilatkozatokat tesz arról, mit gondol az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról.

Putyin "válaszolt"

A vita végén a teremben kérdéseket tettek fel a novemberi lengyel függetlenségi meneten elhangzott fasiszta szimbólumokról és jelszavakról. Macierewicz felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a jelszavak ellentétesek a lengyel hagyományokkal, ám a jelenlegi orosz politika kihasználja a szélsőséges politikai indulatokat, mi több, az ilyen fasiszta típusú fellépéseket az oroszok provokálják.

Szinte válaszként érkeztek a miniszter szavaira Vlagyimir Putyin hét végi megjegyzései. Az orosz elnök a hadsereg vezetőivel találkozva hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaságnak képesnek kell lennie arra, hogy bármelyik pillanatban növelje hadiipari termelését. Minden nagyvállalatnak készen kell állnia erre, tekintet nélkül arra kik a tulajdonosai.

Szuper high-tech érkezhet

Az amerikai külügyminisztérium által a kongresszushoz küldött jelentésből kiderül, hogy a Lengyelország kész megvenni az USA-tól a Patriot légvédelmi rakétaelhárító rendszert. A csomag értéke cakli-pakli, az oktatással együtt eléri a 10 milliárd 500 millió zlotyt (788 milliárd forint, másfél 4-es metró ára - a szerk.) Patriot rendszerrel jelenleg az USA-n kívül Hollandia, Németország, Spanyolország és Görögország rendelkezik.

A nyitókép forrása: Alekszej Filippov, AFP