Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az értékpapír- és valutapiaci kereskedők és brókerek egész éjszakás műszakra készülnek a londoni Cityben a csütörtöki függetlenségi népszavazás napján - jelentette a Financial Times (FT). A szavazás magyar idő szerint éjfélkor zárul, ezt követően hajnali 5-6 órára lesznek olyan részeredmények, amelyekből kiderül maradnak-e az EU-ban a britek vagy angolosan távoznak.

A Citigroup, a JP Morgan, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley arra kérte dolgozóit, hogy maradjanak munkahelyükön egész éjszaka, más pénzügyi szolgáltatók tökéletes átmenetet akarnak biztosítani a csütörtöki zárás és a pénteki nyitás között. A Citigroup taxikat foglalt le, hogy legfontosabb alkalmazottai biztosan beérjenek a péntek hajnali 4 órás nyitásra.

Ami az ügyfeleket illeti a JP Morgan hotelszobákat bérelt nekik, hogy közelről nézhessék, amint pénzük hízik vagy éppen soványodik.

Irdatlan forgalom lesz

Az ügyfeleikkel internetes kapcsolatot tartó brókerek és az elektronikus kereskedési platformok üzemeltetői viharos kereskedésre számítanak pénteken. Az IG Group és a CMC Markets kiegészítő személyzetet foglalkoztat a nagyon-nagyon hosszú napon.

Az utóbbi cég 30-40 embert alkalmaz London több pontján lévő irodáiban, hotelszobákat és ennivalót is rendeltek nekik, hogy fitten végezzék a munkájukat.

Hullámzó kereskedésre számítunk - fejtegeti David Hardin, a Winton Capital Management vagyonkezelő menedzsere. Akár a Remain, akár a Leave győz, nagy árfolyammozgások lesznek. Sokat fogunk idegeskedni.

Túl kicsi, túl nagy

A hedge fundok nagyobb részt távol tartották magukat attól, hogy kifejezetten a Bremain vagy a Brexit valószínűségére kössenek üzleteket. Az előbbivel nem sokat kereshetnének, miután a referendum előtti héten a befektetők egyértelműen a bennmaradásra tették a tétjeiket, így erősödtek a tőzsdék, a font pedig nyolc éve nem látott emelkedéssel éppen csütörtökön éves csúcsot döntött (majd kissé gyengült).

A további emelkedés esélye, az elmúlt időszak rallyja után kicsi - mondta az FT-nek egy portfóliómenedzser, aki London legnagyobb hedge fundjánál dolgozik. A váratlan Brexitet követő zuhanás azonban olyan óriási lenne, ami már a kockázathoz szokott szakembert is megrémiszti.

Gyengül vagy erősödik?

Mindannyian Brexhaustiontól szenvedünk (azaz belefáradtak a referendum körüli felhajtásba) - derül ki Jim Mellon, egy Man-szigeten bejegyzett pénzügyi cég szakértőjének szavaiból. Szerinte a kilépés esetén 1,32 dollár/fontig gyengülne a brit valuta, míg a maradás 1,50-ig erősítheti. Nem tart a Soros György befektetési guru jóslatában szereplő 20 százalékos árfolyameséstől az előbbi forgatókönyv esetleges megvalósulása után.

A Goldman Sachs mindenesetre lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy keressenek vagy veszítsenek: a bankház személyzete egész éjjel és holnap egész nap a rendelkezésükre áll. A Goldman és a JP Morgan is figyelmeztette ügyfeleit, hogy a piac egy része illikviddé válhat, ami lehetetlenné teheti, hogy vevőt vagy eladót találjanak üzleteikhez. Több cég emelte az elvárt marzs szintjét, hogy védjék ügyfeleiket a nagy piaci mozgásoktól.

180 fokos fordulat

Döbbenetes változást mutat a Bloomberg pollok pollja típusú, azaz a közvélemény-kutatások eredményét összegző mutatója. A tavaly szeptembertől készült összesítések június 11-ét megelőzően azt jelezték, hogy a maradáspártiak vannak többségben, ám akkor fordult a kocka a kilépéspártiak javára, és ez ki is tartott keddig.

A referendum előtti napon azonban újabb fordulattal ismét a Remain százaléka (46,2) került a Leave-é (44,3) fölé. Ez azzal járt, hogy míg a hét elején 33-37 százalékra adták a Brexit esélyét, a szavazás napján ez egy csapásra 25 százalékra zuhant.

Hasonló változást jelez a fogadóirodák tippjei alapján készült összesített valószínűségi mutató. Ez hosszú időn át 30 százalék feletti esélyt adott a kilépésnek, ám ez a hét elején 25 százalékra esett. A referendum napjának délelőttjén azonban további csökkenéssel 21 százalékra mérséklődött a kilépés esélye az index szerint.