Szaúd-Arábia légvédelme lelőtt egy Jemenből indított ballisztikus rakétát, amelyet a jemeni hadsereg szerint a sivatagi királyság olajlétesítményei ellen vetettek be - idézte a szaúdi hírügynökség (SPA) jelentését a Reuters.

Jemenben egy éve háború zajlik: az egyik oldalon a Szaúd-Arábia vezette koalíció harcol azért, hogy visszahelyezze a pozíciójába Abd-Rabbuh Manszúr miniszterelnök, míg a másikon a hatalmat 2014 őszén megszerző húti erők állnak. Az utóbbiak szövetségese a rakétákkal rendelkező jemeni hadsereg.

Az ENSZ közvetítésével december 15-étől kezdődően hétnapos - meghosszabbítható - tűzszünet kezdődött, ám azt rendszeresen megszegik a felek. A külső beavatkozás márciusi kezdete óta hatezer ember vesztette életét a háborúban.

Lövöldöznek

A hétfőn éjjel útjára indított rakéta Jizan városa felé tartott - derül ki az SPA tudósításából. A jemeni hútik hírügynöksége (Saba) azt állította, hogy a rakétával a szaúdi Aramco olajvállalat jizani létesítményeire akartak csapást mérni. A Saba szerint rakéta sikeresen célba ért.

Egy jizani forrás az előbbi információt erősítette meg a Reutersnek: a városban nem látták a támadás nyomait. A településtől 80, a jemeni határtól 150 kilométerre egy olajfinomító és egy olajterminál épül. Az Aramco közleménye szerint létesítményei normálisan működnek.

A hútik bejelentése szerint a hadsereg az elmúlt két napban hat ballisztikus rakétát lőtt ki szaúd-arábiai célpontokra, illetve azokra a jemeni területekre, amelyek a szaúdiak vezette koalíció ellenőriz.