Jelentősen alulbecslik az Ebola-járvány méreteit a fertőzöttekről és a halálos áldozatokról megjelent hivatalos adatok - állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miközben szélhámosok népi gyógymódokat ajánlanak az embereknek a vírus ellen, amelynek egyelőre nincs bizonyított ellenszere. A hivatalos adat szerint csütörtökig 1069-en haltak meg a februárban kitört járványban.

A WHO jelentése szerint a terepen dolgozó munkatársaiknak bizonyítékaik vannak arra, hogy többen betegednek meg és többen halnak meg a gyilkos járványban, mint amit az érintett afrikai országok hatóságai közölnek. A hivatalos adatok alapján a megfertőződött emberek 50-60 százaléka hal bele a legsúlyosabb szakaszában szakadatlan vérzéssel járó Ebola-fertőzésbe.

A világszervezet szerint rendkívüli intézkedésekre van szükség a járvány megfékezésére, amely a tél végén Guineából indult el, majd átjutott Libériába, Sierra Leonéba és Nigériába is. Egyelőre nem látható előre meddig kell küzdeni a vírus terjedése ellen.

A WHO szakértői ugyanakkor fenntartják azt az álláspontjukat, hogy a repülőgépen utazók elenyésző valószínűséggel terjeszthetik a kórokozót, ugyanis az nem terjed a levegőn keresztül, azaz csak közvetlen érintkezéssel lehet elkapni. A Kenya Airways erre reagálva jelezte, hogy nem állítja le nyugati-afrikai járatait.

Eközben Nigériában meghalt két ember, aki egy ásványi sós oldat fogyasztásával próbálta megelőzni, hogy megfertőződjön az Ebola-vírussal. Ishaq Khalid, a BBC tudósítója arról számolt be, hogy az országban sms-en terjedt egy pletyka, amely szerint a sós oldat megivásával, illetve az abban történő fürdéssel megállítható a vírus terjedése. Az egészségügyi miniszter ugyan badarságnak minősítette a szóbeszédet, ám ennek ellenére sokan kipróbálják a kúrát. Közülük többen kórházba kerültek a sós víz fogyasztása miatt.