Andreas J. április 14-én írta a fenyegető üzenetet ausztriai otthonában saját számítógépén, de mivel külföldön tartózkodott, csak pénteken tartóztatták le, miután szabadságra érkezett Horvátországba.

Az őrizetbe vételről  vasárnap számoltak be az újságok, de   az üzenet tartalma csak hétfőn vált ismertté. A fiatalember  sértegette a kormányfőt, majd Facebook oldalán  azt üzente neki, hogy kövekkel dobálják meg az utcán. Majd szó szerint hozzátette:

"lelövünk és kész".

Az ügyészségnek két hét áll rendelkezésre, hogy eldöntse: vádat emelnek-e a férfi ellen vagy szabadon engedik.

Egy héttel korábban 12 fiatalembert tartóztatott le a rendőrség, akik közül hetet öt nap börtönbüntetésre ítélt a bíróság mert sértegették Janica Kostelic négyszeres olimpiai bajnok korábbi horvát alpesi sízőnőt, aki jelenleg a horvát központi sport hivatal államtitkára.

A volt  sportoló két kolléganőjével hivatalos útra indult egyik horvát szigetre, de mielőtt felhajthatott volna az egyik hajóra a spliti kikötőben, futbalhuligánok fogták közre és percekig sértegették. Janica Kostelic visszafordult Zágrábba és feljelentést tett az elkövetők ellen. A bíróság verbális inzultálással, szidalmazás bűncselekménye miatt szabott ki börtönbüntetést a szurkolókra.

A szigorúnak tartott büntetés felháborította a közvéleményt. Újságírók és ellenzéki politikusok is úgy vélték. hogy "egyes politikusok érzékenysége miatt senki nem kerülhet börtönbe". A bíróság súlyosbító körülménynek tekintette, hogy nőket inzultáltak a huligánok.