Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábban jelzettnél 18-szor nagyobb radioaktív sugárzást mért a 2011-es földrengésben és cunamiban végzetes károkat szenvedett fukusimai atomerőmű egyik hűtővíztárolójában a létesítmény tulajdonosa, a Tepco áramszolgáltató. Ezekben a medencékben gyűjtik azt a szennyezett vizet, amellyel a leolvadt reaktorokat még mindig hűteni kell, továbbá a létesítmény pincéjébe beszivárgó, beszennyeződő talajvizet.

A korábbi jelentésekben óránként 100 millisievertes sugárzásról volt szó, ami kétszerese annak, amely a japán törvények szerint az atomerőművek dolgozóit egy év alatt érheti. A friss mérés 1800 millisievertes sugárzást mutatott - ez a dózis négy óra alatt megöli az embert. A cégnek fogalma sincs, miért ugrott meg a sugárzás a kérdéses medencében, csupán azzal tudják nyugtatgatni a közvéleményt, hogy ennek a tárolónak nem csökkent a vízszintje, azaz remélhetően nem szivárog el belőle a gyilkos víz. Ugyanakkor szintén rejtélyes okok miatt egy másik tartályban egy hónap alatt óránként 70-ről 230 millisievertre ugrott a sugárzás, egy továbbiban pedig 70 millisievertet mértek.

Mint a szita

A Tepco a múlt héten elismerte, hogy az egyik tartályból naponta 300 tonna szennyvíz távozik a Csendes-óceán felé. Szakértők már akkor arra figyelmeztettek, hogy a felfedezett lyuk biztosan nem az egyetlen. A cég tegnap azt jelentette, hogy két tartályt összekötő csővezeték mellett 230 millisievertes sugárzást mértek. A Tepco elismerte, hogy az 1000 szennyvíztartályt karbantartó munkásai nem viseltek dózismérőt és nem minden munkájukat dokumentálták megfelelően.

A cég csak a hanyagságával kapcsolatos bírálatok nyomán emelte a tartályokat rendszeresen ellenőrző dolgozók számát nyolcról ötvenre. A helyi halászok idegesen reagáltak a Tepcótól érkező hírekre: a napokban próbahalászatot terveztek a térségben, de ezt fel kellett adniuk a szennyeződés miatt.

A körzetben 2011 márciusa óta tilos a halászat, kissé északabbra csak polipra és csigára mehetnek a halászok. Szakmai szövetségük véleménye szerint bebizonyosodott, hogy a Tepco képtelen kezelni az összeomlás után is pusztító erőműből kikerülő szennyvizet. A kormány be kíván avatkozni, ám ennek előkészítése időbe telik. Szakértők szerint az atomerőmű felszámolása 40 évet vesz majd igénybe és dollár tízmilliókba kerül.