Trump az ABC televízióak adott nterjújában hangsúlyozta: a mexikói határon létesítendő fal építési terveinek kidolgozása azonnal megkezdődik, s maga az építkezés is hónapokon belül megindul. A televízió már az elhangzás előtt  előzetes részleteket közölt az elnöki interjúból.

Donald Trump változatlanul azt akarja, hogy Mexikó "száz százalékig" kifizesse a fal költségeit. "Viszonylag gyorsan" megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy Mexikó hogyan térítse meg ezeket a költségeket.

A választási kampányban Donald Trump többször kijelentette, hogy a falépítést Mexikó finanszírozza majd. Most először fogalmazott úgy, hogy Mexikó később téríti meg az építkezés költségeit. A leghatározottabban kizárta ugyanakkor, hogy a falépítést az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák. "Majd kifizetik, ennek meglesz a formája". "Amit teszek, az jó az Egyesült Államoknak". Úgy vélte, hogy az "jó lesz Mexikónak is."

Trump a tervek szerint rövidesen a belbiztonsági minisztériumba látogat, s várhatóan ott írja alá a fal építéséről szóló elnöki rendeletet egy sor más, a migrációs politikára vonatkozó rendelettel együtt. Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a várható elnöki rendeletek rögzítik majd, hogy megnövelik a bevándorlási hivatalnokok létszámát, megerősítik a határvédelmi szerveket, átmeneti beutazási tilalmat vezetnek be a menekültek nagy részének befogadására, és Szíriából, valamint a Közel-Kelet hat másik országából bevándorolni szándékozók számára felfüggesztik a vízumkiadást.