Az eurózóna vezetői megduplázták az erőfeszítéseiket, hogy véget vessenek az immár 21 hónapja tartó szuverén adósságválságnak: "tűzfalat húztak Spanyolország és Olaszország köré és megkockáztatják Görögország átmeneti csődjét annak érdekében, hogy az ország adósságterhén enyhítsenek.

Nyolc órás tárgyalásokat követően a döntéshozók csütörtök este bejelentettek egy 159 milliárd eurós (229 milliárd dollár) újabb görög mentőcsomagot és rávették a hitelezőket, hogy vállaljanak részt a terhekben. Emellett lehetőséget adtak a 440 milliárd eurós mentőalapnak (EFSF) arra, hogy vásárolhasson állampapírokat a válsággal küszködő tagállamoktól miután a múlt héten a piacokat azok az aggodalmak járták át, hogy a válság átterjed más tagállamokra. Az alap emellett elővigyázatossági hitelkereteke is nyújthat és forrást adhat bajba jutott bankok feltőkésítéséhez a spekulációk elhárítása érdekében.

Az euró erősödött miután megszületett az egyezség Németország, az ECB és a befektetők között arról a stratégiáról, amelynek segítségével egyrészt támogatják Görögországot és biztosítják, hogy a válság ne terjedjen tovább.

A Bloombergnek a döntést kommentálva Marco Valli, a milánói UniCredit SpA eurózónáért felelős vezető közgazdásza úgy nyilatkozott, hogy a bejelentett intézkedések üdvözlendőek, hiszen a lehető legjobb feltételeket biztosítja Görögországnak és más periféria országainak arra, hogy "rendet tegyenek a saját portájukon" a válság terjedésének megakadályozása érdekében. Azonban azt is megjegyezte, hogy a piacok ettől függetlenül még vélhetően továbbra is árazni fogják annak lehetőségét, hogy a bajba jutott országok nem fogják tudni tartani magukat a nehézségek közepette.

Ezzel szemben a Reuters a csütörtöki bejelentést követően úgy vélekedett, hogy a mostani, második mentőprogram Görögországnak csak még néhány hónapnyi időt nyerhet mielőtt a keményebb döntéseket meg kell hozni még több adósságának leírásáról. A hírügynökség arra is emlékeztet, hogy több közgazdász véli úgy, hogy az eurózónás adósságválságból a kivezető út hosszú távon a nemzeti fiskális politikák integrálása lehet, úgy mint egységes eurózónás garanciával támogatott nemzeti államkötvények, vagy a minden ország finanszírozására alkalmas eurókötvények kibocsátása.

Az euró 1,6 százalékkal 1,4435 dollárra ugrott azután, hogy a terv részletei kiszivárogtak. Emellett a görög, olasz, spanyol kötvények árfolyama emelkedett, a kétéves görög értékpapírok hozama pedig több mint 400 bázisponttal 33,8 százalékra zuhant.

A csütörtöki megállapodás szerint a görög csomag 109 milliárd eurós mentőövet tartalmaz, ami az eurózónától és az IMF-től jön majd, a pénzügyi intézmények pedig 50 milliárd eurót biztosítanak majd a Bloomberg szerint kötvénycserékkel és a görög adósság csökkentésével járó visszavásárlásokkal. (Más tudósítások szerint a magánszektortól 37 milliárd eurós hozzájárulást várnak az eurózónás vezetők.)

A technikai részletekről az Európai Bizottság délután egy órakor ad tájékoztatást Brüsszelben.

A megállapodásról és a csütörtök esti államfői nyilatkozatokról bővebben itt olvashat.

A piacok öröme a péntek délelőtti kereskedésben is látszott - nemcsak az európai, de az ázsiai indexeken is. A nyugat-európai vezető indexek mind pluszban álltak - leginkább a bankszektor húzott -, a görög részvények rallyztak, a kockázati felárak estek. Az FTSE-100 negyed egy körül 1,1, a DAX 0,8, a CAC-40 1,3 százalékos pluszban állt, a görög Általános Index 3,4 százalékot rallyzott, amelyet a közel 10 százalékkal dráguló Alpha Bank AE és a közel 9 százalékot ugró National Bank of Greeece vezetett. Emellett a Piraneus Bank 8, az EFG Eurobank Ergasias pedig 8,6 százalékkal emelkedett.

A portugál PSI 20 2,3, a spanyol IBEX 35 1,7 százalékos nyereségben állt dél után. Utóbbit a Banco Espirito Santo 8,2 és a Banco Santander közel 4 százalékos emelkedéssel húzta.

A periféria országainak a kockázati felára is esett a megállapodás hatására. Az ötéves futamidejű görög papírok CDS felára 378 bázisponttal 1675-re esett a Markit adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy jelenleg öt évre évenként 1675 millió dollárba kerül 10 millió dollárnyi görög államadósság biztosítása az államcsőd ellen. A spanyol CDS-ek 38 bázisponttal 270-re, a portugál 163 bázisponttal 805-re, az olasz 37 bázisponttal 216-ra, az ír pedig 134 bázisponttal 800-ra süllyedt - írja a MarketWatch a Markit adataira hivatkozva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!