Megbízható információk állnak rendelkezésre arról, hogy francia, spanyol, svéd és szerb önkéntesek harcolnak Kelet-Ukrajnában mindkét szemben álló fél oldalán - írja a BBC. Vannak köztük zsoldosok és olyan kalandvágyó fiatalok, akik küldetésként tekintenek részvételükre. Egyesek a jugoszláv polgárháború eszmei folytatását látják az ukrán hadsereg és a orosz támogatást élvező szeparatisták összecsapásában, mások az 1930-es években lezajlott spanyol polgárháborúig nyúlnak vissza.

A legnagyobb számban orosz állampolgárok folynak bele a harcokba, velük kapcsolatban elmosódik, mikor tevékenykednek önkéntesként, zsoldosként vagy saját feletteseik parancsára cselekvő katonaként. A szeparatisták külföldi önkéntesekként szeretnek rájuk hivatkozni, akik segítenek nekik a "fasiszták" elleni harcban. Ezzel egyidejűleg Kijevben is vita folyik arról, hogy bejelentsék-e egy külföldiekből álló légió felállítását.

Oroszok

Nem titok, hogy orosz állampolgárok vezető posztokat töltenek be a lázadók csapataiban. A legismertebb ezek közül a parancsnokok közül Igor "Sztrelkov" Girkin, aki jelentések szerint az orosz szövetségi biztonsági szolgálat tartalékos ezredese volt a múlt évig. A szeparatisták oldalán harcoló oroszokról nem lehet tudni, hogy önkéntesek-e vagy zsoldosok. Alekszander Zakharcsenko, a felkelők vezetője a múlt hónap végén három-négyezer önkéntesről beszélt.

Csecsenek érkeztek az Oroszországhoz tartozó Csecsen Köztársaságból, illetve az oroszellenes, száműzetésben élő diaszpórából is. Többségük a felkelők oldalán harcol. Egyikük, akik ezzel szemben az ukránokat erősíti, azzal indokolta részvételét, hogy nem akarja, hogy megint Vlagyimir Putyin orosz államfőnek legyen igaza.

Franciák

Körülbelül 20 francia öltött katonaruhát Ukrajnában. Ők is megtalálhatók mindkét oldalon - idézi a BBC a francia közszolgálati France Info korábbi jelentését. Négyen közülük, köztük két volt katona Donyeck környékén a lázadók oldalán szállt be a háborúba. Ők láthatók az orosz Komszomolszkaja Pravda videóján amint fegyverrel a kézben pózolnak az operatőrnek.

Szóvivójük a 25 éves Victor Lenta, aki a Le Monde-nak elmondta, hogy szolgált Afganisztánban, Elefántcsontparton és Csádban is. Egy másik 25 éves francai, a szerb felmenőkkel rendelkező Nikola Perovic szintén harcolt Afganisztánban. Mindketten alapítói annak az ultranacinalista mozgalomnak, amely demonstrációkat szervezett Franciaországban és Szerbiában Bassár el-Aszad és a háborús bűntettekkel vádolt szerb Vojislav Seselj támogatására.

Úgy látják, hogy Oroszország az utolsó bástya a liberális globalizáció előretörésével szemben, amely szerintük elmossa a nemzeti értékeket Franciaország szuverenitásának elvesztéséhez vezetett.

Az ukránok oldalán harcol Gaston Besson, a szélsőjobboldali kapcsolatairól ismert azovi önkéntes zászlóaljban. Önmagát baloldali forradalmárnak tartja. A korábbi ejtőernyős megjárta Horvátországot és Kolumbiát. Besson igyekszik további önkénteseket toborozni, állítása szerint naponta tucatnyi érdeklődőtől e-mailt kap főként Finnországból, Norvégiából és Svédországból.

Spanyolok

Két spanyol balos fiatal úgy képzeli, hogy az ukrán konfliktusban való részvételével visszaadhatja azt a segítségét, amelyet felmenőik kaptak az akkori Szovjetuniótól a 1930-as évek spanyolországi polgárháborújában. A 27 éves Angel Davilla-Rivas korábban szociális munkásként dolgozott Madridban, tajga az Egyesült Baloldal mozgalomnak. Barátja, a 22 éves Rafa Munoz a Spanyol Kommunista Párt ifjúsági szervezetének tagja.

Davilla-Rivas két szovjet vezető Joszif Viszaijonovics Sztálin és Vlagyimir Iljics Lenin tetovált képét viseli a testén. Mint a Reutersnek elmondta: egykeként nőtt fel, ezért a mamája nagyon aggódik miatta, ám nem tudott aludni azzal a tudattal, hogy mi folyik Ukrajnában. Ő és társa az orosz oldalon harcolnak, míg más spanyolok az ukrán Kyiv Post hírportál értesülése a kijevi kormányén.

Szerbek, lengyelek

Tucatnyi szerb állt önkéntesnek a lázadók közé a hagyományos etnikai és nacionalista orosz-szerb barátság jegyében. Emellett együtt utálják a NATO-t, amely szerintük az ukrán kormány mögött áll. Belgrádi sajtóértesülések szerint a szerbiai fiatalok főként zsoldosok és mindkét oldalon megtalálhatók. A szerb kormány olyan törvényen dolgozik, amely tiltaná az ország állampolgárainak, hogy külföldi háborúkban vegyenek részt.

A lengyel résztvevőkről szóló jelentések után a varsói kormány hivatalosan tagadta, hogy lengyel állampolgárok harcolnának zsoldosként az ukrán erők oldalán. Akiről kiderül, hogy mégis ezt tette, az hazájában börtönbüntetéssel néz szembe. Egy 49 éves lengyelről tudni, hogy augusztus közepén meghalt az egyik összecsapásban, egy másikról, pedig a lengyel xportal írt cikket. Az illető a felkelők mellé állt, magát a szabad lengyelek képviselőjének tartja, akik ellenzik a NATO-bázisokat Lengyelországban.

Magyarokról nem tudni

Az említetteken kívül egy svéd, egy német, egy amerikai és egy olasz harcoló állampolgárról is tudósított a média. Hírek szerint grúzok, fehéroroszok, a balti államokba valók, finnek, norvégok, kanadaiak, horvátok, szlovénok és csehek is vannak a harctereken. A lázadók néhány török és román önkéntesről is beszámolnak. Magyarokról nincs hír, de az erre vonatkozó kérdésünket a külügyi tárcának is elküldtük - ha befutnak a válaszok, közöljük.