Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CBI Industrial Trends felmérésének megállapítása szerint decemberben az előző havival megegyező 17 ponton, közel harminc éves csúcson tartotta magát az ipari megrendelés-állomány mutatószáma Nagy-Britanniában - írja az MTI.

A felmérésben a megkérdezettek 28 százaléka számolt be a megszokottnál nagyobb megrendelés-állományról, 11 százalékuk pedig annál kisebbről. A 17 százalékpontos különbség közel harminc éve, 1988 augusztusa óta a legmagasabb.  A piac 14 pontot várt decemberre.

A vizsgált 17 ágazatból 14 számolt be a szokásosnál magasabb megrendelés-állományról. A legnagyobb növekedést a gépjárművek, szállítási eszközök, gépi berendezések megrendeléseiben rögzítették. (Így maradhat ki Magyarország a nagy lehetőségből.)

Az exportmegrendelések mutatója azonban 16-ra csökkent az előző havi 20-ról, ami 22 éves csúcsnak felelt meg, de ezzel együtt is a 90-es évek közepi magas szinten áll.

A termelés élénk ütemben, a hosszú távú átlagot meghaladó mértékben növekedett tovább a decemberrel zárult három hónapban. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők azonban a termelési növekedési ütemének mérséklődését várják az elkövetkező hónapokban.