Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes adatok szerint a szolgáltató szektori BMI 52,8 pontról 54,4 pontra, a feldolgozóipari 51,8 pontról 51,9 pontra javult. A BMI 50 pont feletti értéke a szektor növekedését, 50 pont alatti pedig a visszaesést jelzi.

A Markit szerint több vállalat az üzleti aktivitása megugrásáról számolt be a nyári szabadságok első hulláma után, de az új megrendelések beérkezésének üteme a feldolgozóiparban így is csökkent. Az utóbbit a geopolitikai kockázatok, különösen az ukrajnai helyzet magyarázza.

Júliusban a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban is csak kismértékben nőtt a foglalkoztatás, mert a vállalatokon továbbra is nagy a nyomás, hogy csökkentsék költségeiket és javítsanak versenyképességükön.

Regionális alapon jelentős különbségek vannak az eurózónában. Franciaországban csökkent a vállalatok gazdasági aktivitása, Németországban és más európai államokban viszont nőtt.

Chris Williamson a Markit vezető közgazdásza szerint a gazdasági növekedés üteme az egyik leggyorsabb az elmúlt három évet nézve, de összességében így is csak 0,4 százalék körül értékkel nőhet negyedéves alapon az eurózónás bruttó hazai termék (GDP).

A közgazdász szerint Németországban a GDP-növekedés 0,7-0,8 százalék körüli, az eurózóna perifériáin gyorsul a növekedés, de Franciaországban jobb esetben is csak stagnálás van.