A lengyel-magyar kereskedelem értéke meghaladta a nyolcmilliárd eurós szintet - idézte a Rzeczpospolita a Lengyel Beruházási és Kereskedelmi Ügynökség (PAIH) vezetőjét, Marcin Karaskiewiczet. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly a statisztikai hivatal jelentése szerint egészen pontosan 8,014 milliárd euró volt, ami 4,6 százalékkal magasabb a 2015-ösnél.

A lengyel export 1,64 milliárd euróval emelkedett, amivel elérte a 4,8 milliárd eurót, az import pedig 3,2 milliárd euró volt. Az előbbi 1,1, az utóbbi 10,3 százalékos bővülést takar.

A két ország kereskedelme évről évre tízszázalékos ütemben nő. Tavaly a lengyel kivitel bővülése észrevehetően alacsonyabb lett, aminek Karaskiewicz szerint a magyar építőipar gyengébb 2016-os  teljesítménye a fő oka. Emellett szerepet játszhat ebben a magas alkoholtartalmú italokra kivetett magyar adó is.

A szakember úgy véli, hogy a közvetlen vállalati kapcsolatok területen bőven van még tennivaló. Magyarországon jelenleg körülbelül 200 lengyel cég tevékenykedik, amelyek között szerencsére sok mostanában jelent meg az országban.