Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Donyecki-medence (Donbasz) infrastruktúrájának 50, iparának 42 százaléka semmisült meg - közölte Petro Porosenko ukrán államfő.

Kijevi források szerint a szeparatisták szándékosan rombolják az ipari bázist - három szénbányát vízzel árasztottak el, a technológiai okok miatt nem leállítható öntödék minimális kapacitáson működnek. Hidakat, vasútállomásokat és vasútvonalakat robbantottak fel. Az acélgyárak hamarosan kénytelenek lesznek leállni, mert nem jut el hozzájuk a munkájukhoz szükséges szén és vasérc - csupán két napi tartalékuk maradt.

A térség az ukrán ipar szíve - itt húzódik Európa negyedik legnagyobb szénmezője, amelynek kitermelhető tartalékát több mint 10 milliárd tonnára becsülik.

Donyeck térsége az ország területének csak 5 százaléka, de a GDP 16 százalékát, az ipari termelés 23 százalékát és az export mintegy negyedét adja. Ebben eddig meghatározó volt az orosz kapcsolat: egyebek mellett 12 orosz rakétatípus, illetve azok alkatrészei és karbantartásuk Dnyipropetrovszkból érkezik, a közelben készülnek több fajta orosz helikopter motorjai, és különleges acél páncélok az orosz tankokhoz - írta a Deutsche Welle.

Porosenko szerint mintegy 1 milliárd dollárra lesz szükség a térség újjáépítéséhez, amit főleg nemzetközi adakozásból remél előteremteni.