Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A George Washington Egyetemen szerdán tartott programbeszédében az amerikai elnök azt javasolta, hogy legkésőbb 2023-ig csökkentsék négybillió, azaz négyezer milliárd dollárral a költségvetés hiányát. Obama azt akarja elérni, hogy a költségvetési hiány mértéke GDP-arányosan csökkenjen 2,5 százalékra 2015-re, az évtized végére pedig 2 százalék körüli szintre.

Ha 2014-ig nem sikerül stabilizálni és csökkenő pályára terelni az államadósságot, életbe léptetik a költségvetési kiadásokat megkurtító automatikus rendszert, amely alól csak a társadalombiztosítási programokra, a legszegényebbek támogatására és az idősek egészségügyi ellátására szánt összegek képeznek kivételt. Ennek a mechanizmusnak úgy kell működnie, hogy az évtized második felében a deficit átlagosan ne haladja meg a 2,8 százalékot.

Az amerikai költségvetés hiányát idén 1,65 billió dollárra várják, ami a GDP közel 11 százalékának felel meg. A teljes államadósság felső határát 14,29 billió dollárban rögzítették, de ezt az összeget már május közepén elérheti - a részben a 2009-es gazdaságélénkítési terv, valamint az afganisztáni és az iraki háború költségei miatt is rekordmértékűvé duzzadt - államadósság. Ha a kongresszus nem egyezik bele a plafon megemelésébe - márpedig a republikánusok ezt hevesen ellenzik -, az gyakorlatilag fizetésképtelenséget jelent, ami a Fehér Ház álláspontja szerint apokaliptikus következményekkel járna.

Barack Obamát élesen bírálták republikánus párti ellenfelei, de saját, demokrata párti társai is amiatt, hogy nem tudott megnyugtató választ adni az átlagamerikaiak számára is az egyik legnagyobb aggodalmat jelentő kérdésre, a költségvetési hiány ügyére. Most kilenc nappal azután, hogy bejelentette, újraindul az elnöki posztért 2012-ben, Obama nagy ívű programot hirdetett, amely közvetett válasz részben a republikánusok gazdaságpolitikai elképzeléseire, részben pedig a független közgazdászok figyelmeztetéseire. Utóbbiakkal, miszerint Amerika egyszerűen nem engedheti meg magának a költekezést az államadósság és a költségvetési deficit növelésének révén, lényegében a Fehér Ház is egyetért.

Obama eltökélt abban, hogy gazdasági céljait úgy érje el, hogy "megvédje a középosztályt, és betartsa az idősek iránt vállalt kötelezettségeit". Hozzáfűzte, hogy "inkább sebészkést, mintsem fűnyírót" alkalmaznak a költségvetési megszorításokban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a deficit elleni küzdelem minden szektort érint, még az állami egészségbiztosítási programokat is, így a Medicare és a Medicaid programokon belül 2023-ig 480 milliárd, 2033-ig pedig legalább 1000 milliárd dollárt kell megtakarítani. Leszögezte viszont, hogy szó sem lehet a legtehetősebbek adócsökkentő kedvezményeinek meghosszabbításáról a következő évtől kezdve. Megjegyezte, hogy egyszerűbb és igazságosabb adórendszert akar.

Nem kerülik el a megszorítások a Pentagont sem. A költségvetési politika átalakításának keretében a kormányzat felülvizsgálja az ország feladatait és lehetőségeit a védelem és a nemzetbiztonság terén is. Robert Gates szakminiszter javaslatai alapján a védelmi minisztérium költségvetését 400 milliárd dollárral szűkítik, s keresik a további megtakarítások lehetőségét is.

A republikánusok első reagálásukban ellenségesen viszonyultak Obama elképzeléseihez. John Boehner, a képviselőház republikánus párti elnöke kijelentette, hogy elutasítanak minden olyan tervet, amely "a foglalkoztatottságra nézve pusztító erejű adóemelésekkel kezdődik".