A diplomáciai tapasztalatokkal is rendelkező Sabah Al-Ahmad Al-Jaber al-Sabah kuvaiti sejk találkozik szaúd-arábiai kollégájával, Salman királlyal, hogy közvetítsen az Öböl menti országok konfliktusában - tudósított a Reuters. A Szaúd-Arábia és néhány további arab ország diplomáciai blokád alá vette Katart, amelyet terroristák támogatásával vádol.

A feszültség miatt a régió több bankja elkezdte leépíteni katari üzleteit. A szaúdi központi bank azt tanácsolja a királyság kereskedelmi bankjainak, hogy ne üzleteljenek katari pénzintézetekkel - tudta meg hírügynökség helyi forrásokból. A szaúdi légiközlekedési hatóság visszavonta a Qatar Airways tevékenységi licencét és elrendelte irodái bezárását 48 órán belül.

Csak semmi pánik!

Bahrein lezárta légterét a légitársaság előtt, amelynek repülői jókora kerülővel, főként Irán felől érik el hazai légikikötőiket. A felek 14 napot adtak állampolgáraiknak a hazatérésre. A Katari lakosok mindent felvásároltak az élelmiszerüzletekben, mivel Szaúd-Arábián keresztül érkezik az országba az importált élelmiszer 40 százaléka - számolt be a Portfolio.hu.

Ugyanakkor a pánikra semmi ok - derül ki a Reuters összesítéséből. A kétmilliós Katar állami tőkealapja 335 milliárd dollárnyi vagyon kezel (ez a magyar GDP nagyjából háromszorosa). A gázexport minden hónapban további milliárdokat hoz az országnak. Ebből fakadóan kellő pénzügyi alapokkal rendelkezik bankrendszere működésben tartásához.

A katari tőzsde kereskedői hasonlóan láthatják a helyzetet. Az árfolyamok kedden magukhoz tértek a hétfői esés után. Az ország fizetőeszköze gyengült a dollárral szemben. Az olaj ára esett, mert a befektetők úgy vélik, hogy a válság nehezíteni fogja a fekete arany kitermelésével kapcsolatos korlátozás betartását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!