Noha a brexit részletei még nem ismertek, a legnagyobb uniós játékosok között máris dúl a harc azért, hogy melyikük nagyvárosa veheti át London pénzügyi központ szerepét. Úgy tűnik, a kisebb országok sem akarnak lemaradni. Míg Frankfurt és Párizs a nagybankok központjaira pályázik, Lengyelország úgy reklámozza magát, mint az üzleti szolgáltatások ideális helyét.

Egyre jobb az infrastruktúra, a közlekedési rendszer, a beruházási területek hatalmasak, és mindenekelőtt bőven van szakképzett és változatlanul viszonylag olcsó munkaerő - hangzik a lengyel propaganda. Szakértők szerint a varsói kormány ki akarja használni az alkalmat, hogy legalább részben visszafordítsa a 2004-es uniós csatlakozást követő nagy lengyel emigrációt.

A legnagyobb kutya

Lengyelország több mint 30 a pénzügyi szektorban működő céggel tárgyal arról, hogy a brexit után a munkahelyeik egy részét Nagy-Britanniából Lengyelországba vigyék - mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes. A lengyelek Londonba költöztek az elmúlt évtizedben, ami most megfordulhat azzal, hogy a cégek áthozzák munkahelyeiket Londonból a lengyel nagyvárosokba.

Jelenleg Lengyelországot Közép-Kelet-Európa vezető országának tekintik, ha a beruházások megtérüléséről van szó az üzleti szolgáltatások ágazatában - állítja a varsói kormány. Úgy becslik, hogy 2020-ig a munkahelyek száma 300 ezerrel nőhet ezen a területen, ami 90 ezerrel több a jelenleginél. Eközben a bérek is emelkednek.

Jönnek

A Goldman Sachs 2015-ös jelentéséből kiderül pl., hogy  míg néhány évvel ezelőtt egy közepes nagyságú lengyel vállalat pénzügyi igazgatója 30-40 százalékkal keresett kevesebbet brit kollégájánál, és a könyvelők esetén kétszeres volt az eltérés, ma már sokkal kisebbek a különbségek.

A Goldman Sachs azt tervezi, hogy Londonban felére csökkenti ott dolgozó emberei létszámát, miközben Varsóban több mint száz emberrel akarja bővíteni munkatársi gárdáját a következő három évben. A JPMorgan Chase akár 2500 munkahelyet is áttehet Közép-Európába, és azt is mérlegeli, hogy létrehoz egy back-office-t Lengyelországban.