Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 65,3 pontra gyengült az áprilisi 56,4 pontról - hétfőn közölt nem végleges adatok szerint. A szolgáltatóipari és (a már korábban közölt) feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett összetett BMI az áprilisival megegyező volt, 56,8 ponton stagnált.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német összetett BMI 73 havi csúcsra, 57,4 pontra emelkedett, míg a francia mutató 72 hónapos rekordszintre, 56,9 pontra ugrott. Eközben az olasz mutató 2 hónapja legalacsonyabb szintre, 55,2 pontra került, a spanyol index pedig szintén kéthónapos mélypontra, 57,2 pontra süllyedt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A májusi mutatók alapján biztató az euróövezeti gazdasági növekedés kilátása, különösen Németországnak és Franciaországnak köszönhetően - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Az adatok alapján az euróövezet egészében 0,7 százalékkal nőhet a hazai össztermék (GDP) a második negyedévben. Ezen belül Németországban és Franciaországban egyaránt 0,7 százalékkal, Spanyolországban 1 százalékkal, Olaszországban pedig 0,5 százalékkal bővülhet a GDP.

Az idei első negyedévben az euróövezet GDP-je 0,5 százalékkal nőtt - írja az MTI.