A román külügyminisztérium figyelmeztette az utazókat, hogy bolgár szakorvosi vélemények szerint fennáll a hepatitisz A vírus fertőzésének veszélye Várna és környékén és más bolgár tengerparti üdülőhelyeken is - írta a Romania Insider.

Az orvosok azt javasolják, hogy az oda látogatók szigorúan tartsák be a tisztasági rendszabályokat, tengeri fürdő után tusoljanak le és ne egyenek nyersen kagylót. A veszélyhelyzetet állítólag az utóbbi idők heves viharai és árvizei által a tengerbe mosott szennyeződések idézték elő.

Bolgár egészségügyi illetékesek cáfolják a fertőzésveszélyt, bár ott is több orvos hívta fel a figyelmet a problémára. Mint Mira Kozsuharova járványügyi szakértő a FOCUS rádiónak elmondta, erős túlzás az ezzel való ijesztgetés, különösen az, hogy elég a tengervízzel érintkezni a megbetegedéshez. Még ha került is szenny a tengervízbe, annak aránya olyan csekély, hogy semmilyen veszélyt nem jelent.

A tapasztalatok is ezt mutatják, hiszen az utóbbi évek balkáni árvizeit sehol sem követte hepatitisz járvány. A gyakran "piszkos kéz betegségnek" is hívott hepatitisz A elkerülése érdekében azonban a tisztaságra mindig fontos ügyelni - mondta a professzor -, mert mindig fordulnak elő megbetegedések, akár árvíz van, akár aszály.