A svájci miniszterelnök szerint is túlértékelt a svájci frank. A kormányfő kijelentette: a kabinet támogatja a svájci jegybank (SNB) likviditásbővítő politikáját. Hasonlóan nyilatkozott a pénzügyminiszter is, aki szerint a kormány mindenben támogatja az SNB lépéseit.

A piacok napok óta feszülten várták az SNB és a svájci kormány mai bejelentéseit, ám ezek csalódást okoztak, ugyanis - a korábbi találgatásokkal ellentétben - meg sem említették, hogy Svájc valamilyen módon az euróhoz kötné, illetve célsávot jelölne ki a frank számára.

A svájci gazdaság egyszerűen nem tud együtt élni a jelenlegi, 1,13-as árfolyammal - véli az Economiesuisse. A svájci üzleti lobbicsoport szerint a devizapiaci fejleményektől függően az árfolyamlimit beállítása lehetne a következő SNB-lépés, miután a jegybank talán most utoljára igyekszik a likviditás növelésével gyengülésre bírni a frankot.

Amint arról kora délelőtt beszámoltunk, a svájci frank jelentős drágulással reagált az SNB közleményére, amely szerint a jegybank 120 milliárd frankról 200 milliárdra emeli a bankok rendelkezésére álló látra szóló betét állományát, folytatja a kinnlévő SNB-kötvények visszavásárlását és devizapiaci swapműveleteket végez.

Kora reggel az EUR/CHF jegyzés 1,1550-ig ment fel, majd az SNB-közlemény nyomán 1,1230-ig esett, a svájci kormányfő bejelentését követően 1,1350-1,1380 között ingadozik.