Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok olajkitermelése olyan brutális ütemben fog bővülni 2025-ig, amilyet soha korábban (sem az óriási szaúd-arábiai, sem a gigantikus szibériai mezőkön) nem tapasztalhattunk az olajiparban - derült ki az International Energy Agency (IEA), az OECD tanácsadó szervezete friss előrejelzéséből, amelyet a Financial Times idéz.

Az olajpala-kitermelés technológiájának rettenetes fejlődése nyomán 2010 és 2025 között összesen napi nyolcmillió hordóval ugrik meg a kitermelés. Az USA nem csupán a fekete arany világpiacának egyeduralkodójává válik, hanem a földgázénak is.

A két energiahordozó világszintű termelésnövekedéséből 80 százalékkal fognak részesülni az USA szénhidrogén-cégei. A történet végen a teljes amerikai energiahordozó-kitermelés hajszálra meg fogja közelíteni a napi 17 millió hordó olajnak megfelelő szintet.

Elképesztő változások

Az IEA hosszú távú előrejelzése három forgatókönyvvel számol. A legvalószínűbb lehetőség abból indul ki, hogy folytatódnak a jelenlegi trendek az energiaiparban, továbbá a klímavédelem területén. Emellett optimista forgatókönyvként áttekintették azt is, mi történne, ha teljesülnének a párizsi klímacsúcs előirányzatai a szén-dioxid-kibocsátásban.

Az alacsony olajárral számoló modell arra a várakozásra épül, hogy az olajárak a jelenlegi szinten - az 50-70 dollár/hordós sávban - maradnak 2040-ig, az USA kitermelésének bővülése az eddigi tempóban folytatódik és a világ egyre gyorsuló ütemben vált az elektromos autók használatára.

Jelenleg kétmillió elektromos autó fut a világ útjain, ami az alapforgatókönyv szerint 2025-re 50 millióra, 2040-re pedig 300 millióra ugrik. Az alacsony olajárat jósló modell viszont 900 millióval számot 22 év múlva.

Lassúbb növekedés

A világ energiafelhasználása lassabban fog bővülni, mint régen - derül ki az alapvető forgatókönyvből. Ennek hátterében részben az energiafelhasználás hatékonyságának növekedése, részben az alternatív energia terjedése áll majd. Azonban így is 30 százalékkal lesz magasabb a globális energiafogyasztás 2040-ben, mint most. Ez olyan, mintha egy újabb Kína és India felhasználásával bővülne a fogyasztás.

Az új energiaszükségletet főként megújuló forrásból fogja előállítani az emberiség. A zöldenergia terjedése fogja adni a felhasználás növekedésének 40 százalékát 2040-ig. A megújulókkal, főként a szél- és napenergiával kapcsolatos fejlesztések viszik majd el az energiatermelésbe fektetett tőke kétharmadát. Számos országban ezek válnak a legolcsóbb energiafajtává. A napenergia fogja vinni a prímet - Indiával és Kínával az élen -, 2040-ben ez fogja adni az alternatív források 40 százalékát.

Nyomul a gáz

A földgáz szerepe nőni fog az energiatermelésben, mert jóval tisztább és rugalmasabban kezelhető nyersanyag, mint a szén. Ez jó hír a Shellnek és a Totalnak, amelyek az elmúlt években jelentősen növelték tevékenységükben az olaj rovására a gázüzletágat.

Bár a gáz iránti kereslet 80 százaléka olyan nagy feltörekvő országokból fog származni, mint India és Kína, éppen ezek az országok azok, amelyekben gyenge a felhasználásának infrastruktúrája. Ezért igen erős versenyben lesz a könnyebben kiépíthető hátteret igénylő alternatív forrásokkal.

Emelt az OPEC

Az OPEC várakozása szerint a kartell országainak jövőre az ideinél napi 400 ezer hordóval kell több fekete aranyat a felszínre hoznia - adta hírül a Bloomberg. A 33,4 millió hordós mennyiség 670 ezer hordóval lesz a szervezet harmadik negyedéves együttes kitermelésénél. A múlt hónapban a tagországok közel 151 ezer hordóval, 32,6 millió hordóra mérsékelték kitermelésüket. Ebből a belső harcokkal küszködő Irak termeléscsökkenése adott 131 ezer hordót. Az OPEC és Oroszország exportkorlátozása eredményesnek látszik: az olajkészletek csökkentek, bár még mindig az ötéves átlag szintje felett vannak.

A nyitókép forrása: Christof Stache, AFP