A megállapodás előtt csaknem két héten át tárgyaltak IMF-szakértők Szerbiában. A belgrádi vezetés azt várja, hogy a megállapodással Szerbia vonzóbbá válik a befektetők számára, és stabilizálódhat a több mint kétéves minimumon álló dinár is. Ez utóbbi várakozás máris teljesült, a megállapodás bejelentésére erősödni kezdett a dinár az euróhoz képest a több mint két hete tartó folyamatos gyengülés után. A megállapodás részleteit délután ismertetik.

A hitelről szóló megbeszélések már a nyáron megkezdődtek volna, ám a Szerbiát sújtó májusi árvizek, majd a kormány késlekedő megszorító intézkedései miatt az őszi költségvetés-módosítás utánra halasztották. Miután a szerb parlament elfogadta a módosított büdzsét, illetve november elsejétől csökkentette a közszférában dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat, november 4-én megkezdődtek a tárgyalások az IMF-fel.

A Vucic-kormány az egyeztetések során értesülések szerint ígéretet tett arra, hogy jövőre több száz állami cég esetében jelentősen csökkentik az állami támogatást és újabb elbocsátások lesznek. A nyugat-balkáni államban a munkanélküliség jelenleg 20 százalék.

A 7,3 milliós Szerbia felduzzadt adminisztrációjában és a csődeljárás alatt álló vállalatoknál majdnem 700 ezer közszolga dolgozik. Emellett az előző kormányok a veszteséges állami vállalatokat sem számolták fel attól tartva, hogy sztrájkok kezdődnek az országban.

A parlament ősszel úgy módosította a költségvetést, hogy annak hiányát a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékáról 5,7 százalékára növelte, a deficit azonban - számos szakértő szerint - várhatóan eléri majd a GDP 8 százalékát is. Az IMF képviselői korábban kifejtették, hogy a magas költségvetési hiány mellett aggasztónak tartják a 70 százalékos GDP-arányos államadósságot is. Emellett a májusi árvizek miatt a tervezett 1 százalékos gazdasági növekedés helyett az ország gazdasága 1 százalékkal zsugorodott.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 szeptemberében jóváhagyott, majd a következő év februárjában befagyasztott egy egymilliárd eurós hitelt, mert a 2012-es szerb költségvetés eltért a megbeszélt pénzügyi programtól.