Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen.

A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor. Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta. Az eskütétel után Trump elkezdte elmondani beiktatási beszédét.

Trump: elérkezett a cselekvés ideje

Új vízió mentén fogják irányítani az Egyesült Államokat, és ezentúl minden döntés alapja az lesz, hogy az előnyös -e az országnak - jelentette ki Donald Trump beiktatási beszédében. Amerika az első - ismételte el többször is az új elnök, hozzátéve, hogy két "egyszerű szabály" van: mindenki vásároljon amerikai termékeket és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

Minden pillanatban azon fog munkálkodni, hogy Amerika újra győztes legyen.

Beszédében Donald Trump hangsúlyozta, hogy elérkezett a cselekvés ideje.  Az új amerikai elnök mindenekelőtt új utak, repülőterek, vasutak építésére tett ígéretet. Hangsúlyozta, hogy hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, betegségek gyógyítására, új technológiák és energiaforrások alkalmazására.

Trump szerint miközben az Egyesült Államok "mások hadseregeit finanszírozta", az országban egyik gyárat zárják be a másik után. Ez már a múlté, új vízió fogja kormányozni az Egyesült Államokat. Az elfelejtettek többé már nem lesznek azok - fogalmazott Trump.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek. Az amerikai haderő "szomorúan" leromlott, a városokban bűnbandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt. Az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön, miközben a hazai infrastruktúra leromlott, a középosztály elszegényedett.

Trump hangsúlyozta, hogy Amerika nem akarja más országokra ráerőltetni a saját értékrendjét. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja a világot a radikális iszlám ellen, majd fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államokban nincs és nem is lesz helye az előítéletességnek.

Orbán Viktor levélben gratulált Trumpnak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált pénteken Donald Trumpnak, az Egyesült Államok új elnökének - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A levélben Orbán hangsúlyozta, hogy Trump "történelmi választási győzelme erős felhatalmazást ad az amerikai néptől a változtatásokhoz".

Szerinte a világnak hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie, ami új és bátor megközelítést kíván. "Egyre bővülő gazdasági kapcsolataink, régi keletű együttműködésünk olyan területeken, mint például a terrorizmus elleni harc, valamint hasonló vélekedésünk a gazdaság- és biztonságpolitikáról, állampolgáraink biztonságáért érzett felelősségünkről, az országhatár-ellenőrzésről és a migrációról, történelmi lehetőséget nyújt arra, hogy közösen alakítsuk a jövőt" - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor örömmel várja Magyarország és az Egyesült Államok "régi keletű, erős és szívélyes kapcsolatainak további elmélyülését". A miniszterelnök abban bízik, hogy a folytatódó partneri viszony révén képesek lesznek megküzdeni a kihívásokkal, és élni a lehetőségekkel.
A magyar kormányfő gratuláló levele végén ismét támogatásáról biztosította a beiktatott amerikai elnököt.