BUX
39709

Hogyan fékezzük meg az élelmiszerbuborékot?

Eljött az idő az ingatag élelmiszerpiacok szabályozására - írja a Financial Times véleményrovatában az International Food Policy Research Institute korábbi főtitkára, Joachim von Braun, aki szerint új eszközökkel kellene akadályozni az élelmiszerárak emelkedését célzó spekulációt.

Kasnyik Márton, 2010. augusztus 10. kedd, 12:21

A szakértő szerint három fő tényező hat az élelmiszerárakra: a kereslet és a kínálat alakulása, a termelő országok politikai stabilitása, és az árutőzsdei spekuláció - az utóbbi tényező azonban, ahogyan a 2007-2008-as élelmiszerárbuborék mutatta, egyre fontosabb. Az élelmiszerárnövekedés spekuláció miatti növekedéseA globális pénzügyi válság óta beindult szabályozási roham ráadásul nagyrészt érintetlenül hagyta az árupiacot, és a jelek szerint jelentős, korábban az ingatlan- és az értékpapírpiacon lekötött tőke áramlott be az árupiaci - így többek között az élelmiszerpiaci - szegmensbe, amit egyelőre tétlenül szemlélnek a G20 országai.Von Braun szerint ezért új, nemzetközi szintű politikákra és eszközökre van szükség, hogy meg lehessen akadályozni az élelmiszerárak spekulációból következő elszabadulását: drágábbá kell tenni a nem-kereskedelmi élelmiszerpiaci kereskedelmet - például a letéti követelmények szigorításával -, és átláthatóbbá kell tenni a fedezeti alapok mezőgazdasági befektetéseit.Ennek elmulasztása esetén aligha lehet majd elkerülni a két évvel ezelőttihez hasonló élelmiszerválságot, amely meglehetősen erősen mutatta ki a mai gazdasági rendszer irracionalitását, hiszen az árupiaci spekulációk nagyon kevesek érdekét szolgálják, ám körülbelül 3 milliárd ember alapvető létfeltételeit fenyegetik.