Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A véleménycserét élőben követhették a televíziónézők, köztük a város több pontján kivetítőkön a területfoglalók tucatjai, másutt százai. A rendőrség a vita eredménytelensége miatti esetleges indulatokra számítva kétezer rendőrt vezényelt az utcákra.

A feleket egyrészt a kormányzati tisztviselők képviselték, élükön Carrie Lammal, az adminisztráció főtitkárával, valamint a diákszövetség, amelynek Alex Csou a vezetője. A Gyógyszerészeti Akadémia termében mindkét oldal részéről öt-öt ember foglalt helyet, a moderátor Leonard Cseng, a Lingnan Egyetem rektora volt.

A nézőpontok ütköztetése lényegében a már ismert követelések, illetve ellenérvek hangoztatásában merült ki, veszekedés és konfrontáció nélkül. A diákok arra szerették volna rávenni a város vezetését, hogy Pekingnél kezdeményezze a választási reform kiszélesítését, amire a jelek szerint a kormányzat nem hajlandó. Mindazonáltal jelezték, hogy természetesen a Foglald el a központot! tanulságait meg fogják osztani a központi kormánnyal.

A felek különbözőképpen értékelték a 2017-es kormányzóválasztás jogi kereteit, és míg a diákok oldalán az hangzott el, hogy az "megöli a demokráciát", a másik oldalon ezt értetlenséggel fogadva jelentős előrelépésnek nevezték a lehetőséget, hogy első ízben minden választásra jogosult szavazhat. Kormányzati részről ugyanakkor elhangzott: a 2017-es választás nem a végállomás, a választási rendszer 2022-re tovább javítható.

Bizonyára csalódottak

A diákoknak a követeléseik visszautasítása miatti időnként érezhető kétségbeesésére reagálva Carrie Lam megjegyezte, bizonyára csalódottak, de az alaptörvény betartásához ragaszkodniuk kell, különben tévútra terelődnek, és csak az idejüket pazarolják. Miközben kifejezte, bízik a diákok kiállásában és bölcsességében, utalt arra is, reméli, hogy a felelősségből is hajlandóak kivenni részüket.

Úgy vélte, a kínai törvényhozás döntése után is "bőséges lehetőség" nyílik arra, hogy kidolgozzák a jelölés rendjét és a választás pontos módszerét. Mint mondta, ez a célja a tervezett társadalmi konzultációk második körének. Úgy fogalmazott: a 2017-es választás keretei még nem véglegesek. A diákoknak azt tanácsolta, alakítsanak platformot a 2017 utáni alkotmányos reform menetrendjére vonatkozó vélemények összegyűjtésére. Nekik címezve megjegyezte, nem lehetnek "csak idealista törekvéseik", gyakorlatiasnak (is) kell lenniük.

Leung Csun-jing hivatalban lévő kormányzó még a megbeszélések előtt azt mondta, mód van arra, hogy az 1200 fős jelölőbizottságot a lehető legdemokratikusabbá tegyék. Hivatalának keddi közleményében ezt tovább pontosítva kifejtette, a bizottság összetételének megválasztására, a különböző ágazatok és alágazatok képviselőinek arányára gondolt, arra, hogy a bizottság valóban "széles körűen reprezentálja" a hongkongi társadalmat.

A kormányzó válaszolt az őt ért kritikára is, és kitért rá, kijelentése, miszerint a Foglald el a központot! mozgalmat "külső erők" is befolyásolják, nem légből kapott volt. Jelezte, pozíciójánál fogva ezek jelenlétéről tudnia kell. Mint fogalmazott, a kapcsolódó bizonyítékok nyilvánosságra hozatalára egy "arra megfelelő időpontban" kerülhet sor.

Hongkongban a legfrissebb jelentések szerint a felszólítások ellenére nem oszlottak fel a különböző csoportok, amelyek még mindig elzárva tartanak belvárosi főútvonalakat. Az első beszámolók azt tükrözik, hogy a diákokat nem elégítették ki a televízióban hallottak, egyelőre nem látják okát annak, hogy önként feladják az elfoglalt csomópontokat.