Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén 86 éves mágnás vagyona a becslések szerint 28,8 milliárd dollárt tesz ki, ezzel tavaly ő volt nem csak Kína, de egész Ázsia legvagyonosabbja. A szárazföldi Kína területéről származó, az iskoláit 15 évesen apja halála miatt abbahagyni kényszerült Li 1950 óta aktív üzletember: a műanyaggyártástól kezdve az ingatlanfejlesztésen, kikötőüzemeltetésen át az internetes kereskedelemig számos téren meghatározó szereplő, befolyása miatt Hongkongban "superman"-ként is emlegetik.

Az üzletember cége, a Cheung Kong csoport 2010-ben megvásárolta a francia EdF brit ágát, ezzel a szigetország teljes gázellátásának egynegyedéért, a teljes ottani energiaszolgáltatás mintegy egyharmadáért felel. Egy évvel később Li a Northumbrian Water megvételével az Egyesült Királyság egyik vezető vízszolgáltatójára is szert tett, ezzel az ország vízellátásának 7 százalékát tartja kezében. Gázüzleteit 2012-ben a wales-I közszolgáltató megvásárlásával bővítette.

A hét elején a Cheung Kong egyik leányvállalata, a Hutchinson Whampoa előzetes engedélyt kapott arra, hogy a londoni Canary Wharf pénzügyi negyedtől mindössze 3 kilométerre 3500 lakásból álló komplexumot építsen, jelentős pozíciókhoz juttatva ezzel Lit immár az ingatlanpiacon is.

A nyilvánosságot többnyire kerülő üzletember az európai országok fő vonzerejének a jogrendszer kiszámíthatóságát tartja. Az Egyesült Királyságon túl az ír telekommunikációs piacon, a holland szennyvíziparban is komoly befektetésekkel rendelkezik, miközben az elmúlt év során számos szárazföldi kínai ingatlanüzletétől vált meg.