Yves Mersch szerint az elmúlt hónapok pozitív fejleményei az eurozóna gazdaságaiban nem fenntarthatóak, mivel túlságosan is a kormányzati költekezésen alapulnak, s nem kísérik beruházások a magánszektor részéről, valamint új munkahelyek sem létesülnek - mondta a szakember a luxemburgi Wort című napilapnak nyilatkozva. Mindaddig, amíg kormányzati ösztönzések nélkül nem képes a gazdaság új beruházásokra és munkahely teremtésre, nem beszélhetünk fenntartható növekedésről.

Szerinte csak a világgazdaság növekedésének tényleges beindulásával kezdődhet el ismét a növekedés az európia gazdaságokban. Nem ringathatjuk magunkat abba az álomba, hogy minden rendben van - mondta. Kifejtette, két ok is van arra, hogy miért nem fenntartható a jelenleg tapasztalt minimális növekedés. A beruházások csökkenését ugyanis a kapacitás-kihasználtság alacsony szintje okozza, ráadásul a fiskális és monetáris stimulusokat visszavonása nélkül a gazdaság motorja ismét leállna.

Míg az Egyesült Államokban divatos most arról beszélni, mikor kezdődik a gazdasági növekedés, mi Európában óvatosabbak vagyunk, s arról beszélünk, mikor ér véget válság - fogalmazott. Tény, a gazdaság szabadesése lassult, nem csak a felmérések, de a valóságos adatok szintjén is. Felhívta a figyelmet, hogy a dagadó költségvetési hiányok és a megfelelő banki likviditás is okot adhattak eddig az aggodalomra. Az ECB ezért nem vonja vissza likviditás-bővítő intézkedéseit, s óva int attól, hogy az államok adóemeléssel próbálják betölteni a kötlségvetési lyukakat, ezzel ugyanis megfojthatják az amúgy is gyenge gazdaságokat.

Az újabb lejtement veszélye nem múlt el - mondta Mersch. A nagybankoknak az év végéig újabb, jelentős mértékű leírásokat kell eszközölniük, s a csődkockázatok jelenleg is növekvő tendenciát mutatnak. Most a kisebb bankoknak lehetnek komoly gondjaik, a rendszerszempontból fontos nagybankok viszont úgy tűnik, már kinn vannak a vízből.