A francia banknál dolgozó Michael Wittner olajpiaci elemző szerint van esély, hogy a Brent ára rövid időre 150 dollárra emelkedjen. Ehhez az kell, hogy a szíriai beavatkozás hatással legyen Irakra, vagy valamelyik fontosabb olajtermelő országra a térségben, és akkor a hirtelen sokk miatt nagyot ugorhatnak az árak.

A 150 dolláros szint a legmagasabb előrejelzés, ami az elemző szerint csak rövid ideig maradna meg, de az majdnem bizonyos, hogy a napokban is már 5-10 dolláros olajár-emelkedés várható. Ehhez elég az, hogy napirenden maradjon a szíriai beavatkozás.

Wittner szerint, ha a konfliktus miatt csökkenne a világpiacokon a kőolaj mennyisége, akkor Szaúd-Arábia oldhatná meg a helyzetet, mivel ott lehetőség van a gyors kitermelés-bővítésre. Ezt leszámítva a nyugati kormányok csak stratégiai olajtartalékaik felhasználásával védekezhetnének ilyen rövid idő alatt a magas árak ellen.

Az elemzés alapforgatókönyve szerint a következő héten már megkezdődnek a Szíria elleni légicsapások. Ha azonban csak később lesz támadás, és nem jönnek jelentések, hogy készülődne egy azonnali akció, akkor az olajár elkezdene visszasüllyedni a korábbi szintre, és csökkenne a szíriai helyzet befolyása.

A Brent kőolaj szerdán, októberi szállításra, hathónapos csúcspontot ért el 117,34 dolláros árszinttel, de az ár később visszaesett 115,92 dollárra. A WTI hordónkénti ára szerda délután 110,36 dollár volt.