Helyszíni kutatásokkal folytatódik a Mecsek nyugati részén a nagy radioaktivitású hulladékok tárolásának előkészítése - írta a Világgazdaság. Összeállítják a terület geológiai térképét és tovább üzemeltetik a környezeti és vízföldtani megfigyelőrendszert. Döntés még nincs arról, hová kerülhetnek a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemei.

Boda település környéke jöhet szóba, ahol 2055 és 2063 között épülhet fel a tároló, a beruházás 745 milliárd forintba kerülhet 2015-ös árakon, ami magában foglalja a létesítmény lezárásának és 70 évi felügyeletének költségét is. A forrás a központi nukleáris pénzügyi alapban gyűlik. A kiégett fűtőelemek jelenleg az atomerőmű területén lévő átmeneti tárolóban vannak.

E hulladék másik lehetséges eltüntetési módja az újrahasznosítás, aminek végén nem marad vissza szennyező anyag. Magyarország még dönthet úgy, hogy átadja a paksi atomszemetet olyan országnak, ahol van erre a feldolgozásra képes üzem.

Nemzetközi összehasonlításban Finnország tart legelőbbre a kiégett, 100 ezer évig sugárzó fűtőelemek végső tárolására alkalmas létesítmény építésével. A teljes projekt hárommilliárd euróba (900 milliárd forint, azaz két négyes metró ára) kerül.