Meglepő, de az oroszok most belarusz és krími bankokba menekítik dollár és euró betéteiket, mert ott magasabb kamatot kapnak értük, és kedvezőbb a biztosítás is - írta meg a Kommerszant. A Belgazprombanknál, a harmadik legnagyobb orosz bank, a Gazprombank belarusz leányvállalatánál 30 százalékkal nőtt az orosz ügyfelek betéteinek értéke.

Egy év alatt 28 százalékkal emelkedett az egyik legnagyobb orosz magán pénzintézet, az Alfa-Bank minszki fiókjában az orosz betétek értéke. Átlagos értékük elérte a 40 ezer dollárt - írta a RIA Novosztyi. A BPS-Sberbank is azt jelezte, hogy 2015 második felétől nőttek az oroszok által nyitott számlák.

A magyarázat egyszerű: a valutabetéti kamat 1,5-2-szerese a belarusz bankokban, mint amennyit az orosz bankok kínálnak, de ennél is vonzóbb, hogy az orosz rendszerrel ellentétben a belarusz biztosítás korlátlan összegű visszafizetést garantál.

Hasonló a helyzet a Krímben is, ahol a betéti kamatok mintegy 3 százalékkal magasabbak, mint az orosz szárazföldön - bár itt rubelről van szó. Az egy évre lekötött összeg után a krími bankok ügyfelei 14,2 százalékos kamatot kapnak, e fölött 12,7 százalékot, a félsziget központi bankja, az RBC most publikált adatai szerint. A Krímen kívül az orosz bankok által fizetett legmagasabb kamat 11,8, illetve 11,1 százalék.

A különbség egyrészt annak tulajdonítható, hogy a bankok késhegyre menő harcot folytatnak a betétesekért, akik az ukrán bankoknál még kedvezőbb feltételekhez szoktak. Másrészt a Krímből elüldözött ukrán bankok helyét kivétel nélkül a várható jogi küzdelmektől a komoly pénzintézeteknél kevésbé tartó kisebb orosz bankok vették át, amelyek a bizalomépítés érdekében kénytelenek magasabb kamatokkal vonzani a potenciális helyi ügyfeleket.

Az RBC adatai szerint idén április 1-én 18 orosz bank 530 fiókja működött a Krímben, ezek között sem állami, sem magán nagybank nem szerepelt. A magas betéti kamatok dacára a bankok nem veszteségesek, olyan magasra emelték hiteleik kamatait.