Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Félhivatalos adatok szerint jelenleg nyolcszázezer szerbiai állampolgár dolgozik külföldön, és jelentős részük évente több mint 3300 eurót küld haza családjának - írja a Magyar Szó. Így egy év alatt 2,7 milliárd euró érkezik hivatalos küldeményként az országba. Azt azonban még a szakemberek sem képesek megbecsülni, hogy mennyi pénz áramlik be  a hivatalos utak megkerülésével.

A félreértések elkerülése végett hangsúlyozni kell, hogy nem törvénytelen pénzmozgásról van szó, ugyanis a hatályos törvények értelmében bárki szabadon átvihet a határon tízezer eurót. Amennyiben ennél nagyobb összeg van nála, be kell jelentenie és igazolnia kell a pénz eredetét.

Nem pörgeti a gazdaságot

Miután a nyári időszakban hatalmas tömegekben érkeznek szabadságra a vendégmunkások, logikus, hogy nem üres pénztárcával érkeznek. Véső soron megkockáztatható, hogy évente legalább négymilliárd euróval gazdagítják Szerbiát.

Ebből azonban szinte semmi sem kerül a gazdasági-pénzügyi élet keringésébe, a kivándorlók családtagjai részben felélik a pluszjövedelmet, részben otthon tartják, mert a bankok túl alacsony kamatokat kínálnak a megtakarításokra, amit az állam még meg is adóztat.

Felmerül az a kérdés is, hogy a szerbiaiak miért nem fektetik be hazájukban a külföldön megkeresett és megtakarított pénzt, akár vállalkozás formájában, akár állampapírok vásárlásával. A válasz: túl bizonytalan a szerbiai üzleti környezet.