A döntés alapján az OPEC kitermelési kvóták nem változnak, ami azt jelenti, hogy minden ország ugyan azon a szinten termelhet a következő OPEC-ülésig, amilyen szinten korábban termelt - mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste olajipari elemzője.

Szerinte a döntés meglepetés abból a szempontból, hogy a piac legalább napi félmillió hordó csökkentésre számított. Úgy tűnik azonban, nem sikerült megállapodni erről. Annak ellenére, hogy az orosz küldöttség is - amely ugye nem tagja az OPEC-nek - próbált hatni a szervezetre, hogy csökkentsék a kvótákat.

Pletser Tamás kifejtette, eltérőek a tagországok érdekei, illetve eltérőek a pénzügyi lehetőségek is. Néhány kitermelő kezében, elsősorban Szaúd-Arábiában vagy épp Ománban jelentős tartalékok vannak. Ezen országok valószínűleg szívesen csökkentették volna a termelést.

Más termelők eközben, így Líbia, Irán, illetve Irak pedig azt jelezte, hogy akár még többet is termelnének, hiszen a kvótájuk alatt vannak - tette hozzá az Erste olajipari elemzője.

"Valószínűnek tartom, hogy a két ellentétes érdek miatt nem lehetett egyezségre jutni" - fogalmazott.

Pletser Tamás arról is beszélt, hogy mivel jelenleg "túlkínálatos" az olajpiac, ezért valószínű, hogy a következő hat hónapban a mostanihoz hasonló vagy ennél alacsonyabb olajárak lesznek, ami a benzinkutaknál is jó eséllyel jelentkezni fog. Egy 10-20 forintos benzin- illetve gázolajár csökkenés az, ami még várható a következő hónapokban - tette hozzá az Erste olajipari elemzője.