Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Manapság már egyre többen fizetnek bankkártyával, használják a PayPalt, a Paypassnak már érintőkártya néven hivatalos magyar elnevezése van, de említhetnénk a teljesen virtuális fizetőeszközt, a Bitcoint, amit már Budapesten is használhatunk taxizásra. Mégis, amikor felmerül, hogy milyen lenne egy teljesen készpénz nélküli világ, azt sokan továbbra is sci-finek tartják.

Pedig ez már nem csak a bizonytalan jövő: a Starcom friss felmérése szerint a britek harmada úgy látja, országuk 15 éven belül teljesen készpénzmentes lehet. Az alap már megvan, hiszen az Egyesült Királyságban már most sem a készpénz a legnépszerűbb fizetési eszköz, a bankkártyás, illetve az egyéb e-fizetési módok ugyanis már az összes kifizetés több mint felét adják.

Kép: Napi Gazdaság, Völgyi Attila

Nemcsak Nagy-Britanniában terjed gyorsan az e-fizetés, a skandináv államok ugyancsak az élen járnak: az EU-ban Svédországban van számszerűleg a legtöbb bankkártyás fizetés, őket pedig a dánok és finnek követik, ahogy Norvégia és Izland is az élmezőnyben található.

Amennyiben az összes fizetésen belül a kártyás fizetések arányát nézzük, úgy az Európai Központi Bank (ECB) 2014-es adatai alapján van még hova fejlődnie Magyarországnak, hiszen a magyar adat alig a fele a svédnek.

Kép: Kattintson a nagyobb méretért!

És ez még csak a kezdet, a Retail Bank Research elnevezésű kutatás szerint ugyanis a különböző, fizetésre alkalmas kártyák száma csak 2014-ben 11 százalékkal nőtt, míg a tranzakciók száma 13 százalékos gyarapodást mutatott. A kutatás szerint éppen Közép-Kelet Európában nőtt a leginkább a kártyás fizetések száma, mégpedig 35 százalékkal - igaz ez főleg Oroszországnak köszönhető.

Így 2014-ben globálisan 20 billió (ezer milliárd) dollárnyi pénz fizettek ki a különböző bankkártyákkal, ami a világ GDP-jének 18 százaléka.

Persze a készpénz visszaszorításában nem csak a bankkártyáknak van szerepe, abban komoly feladat jut a mobilfizetési szolgáltatásoknak is. Bár ez a módszer hazánkban kevésbé ismert, világszerte - főleg a fejlődő országokban - viszont nagy népszerűségnek örvend.

Kattintson a nagyobb méretért!

Olyannyira, hogy a Mobile Ecosystem Forum jelentése szerint a világszerte mobillal rendelkező emberek 69 százaléka használta bankolásra a telefonját 2015-ben. A csúcstartó Kenya, ahol 93 százalékot mértek, de igen magas arányokat találtak Nigériában (85 százalék) és Indonéziában (80 százalék) is. Igen jelentős fejlődésen megy keresztül Latin-Amerika is, ahol csak 2014-ben 50 százalékkal nőtt a mobilfizetések száma.

Még maradt tartalék a készpénzben

Mindezek ellenére nem totális siker az e-fizetési megoldások terjedése, a felmérések szerint egyszerűen azért, mert sokan máig túl nagy biztonsági kockázatot látnak benne. Ennek is köszönhető, hogy manapság még a bolti fizetések 85 százalékánál készpénzt használnak világszerte a vásárlók.

Ez persze főleg a fejletlenebb országokra jellemző, de néhány helyen inkább a kulturális örökség miatt mondanak le nehezen a készpénzről. A MasterCard felmérése szerint ilyen például Olasz- és Görögország is, ahogy Japánban is ezért van igen fejlett atm-hálózat. Spanyolországban is nehezen váltanak, ennek oka a tanulmány szerzői szerint a 2008-as válságban keresendő: akkor annyian vesztették el megtakarításaikat, hogy azóta inkább a párnacihába rakják a pénzüket.

Kattintson a nagyobb méretért!

Ahhoz, hogy a készpénz nélküli világ valósággá válhasson a World Economic Forum szerint arra van szükség, hogy a magas biztonság mellett az e-szolgáltatások árai csökkenjenek. Az idő múlása a készpénzmentes világot erősíti, hiszen csökkenni fog azon idősek aránya, akik csak megszokásból, kényelemből maradnak a készpénznél, míg az időközben felnövő fiatalabb korosztály számára nem fog gondot okozni a teljes e-fizetés kialakulása. Ám hogy mindez Magyarországra mikor fog begyűrűzni, ma még lehetetlen megjósolni.