Az ukrán szakértők egyre józanabbul értékelik a szeptember elején Minszkben tető alá hozott kelet-ukrajnai tűzszünetet. Korábban azt gondolták, hogy a megállapodás a kijevi vezetés sikere, amelyet segítettek az Oroszországot nyomás alá helyező uniós szankciók. Ma már ezzel homlok egyenest ellenkező vélemények is megfogalmazódnak a sajtóban - derül ki a bne regionális hírportál elemzéséből.

A tűzszüneti megállapodás kulcsfontosságú eleme egy különleges jogállás, amelyet az ukrán kormány ígérete szerint az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt lévő donyecki és luhanszki régiók kaphatnának meg. A gond az, hogy egyrészt tisztázatlan ennek a fogalomnak a tartalma, másrészt a lázadók a fegyvernyugvást kihasználva folyamatosan bővítik az ellenőrzésük alatt lévő területeket.

Játék a szavakkal

A minszki protokoll, amelyet Ukrajna, Oroszország, az EBESZ és a Donbasnak nevezett térségben tevékenykedő szeparatisták képviselői írtak alá, nem tartalmazza a föderalizálás kifejezést, ehelyett decentralizálásról beszél - fejtegette egy televíziós talk show-ban Irina Garascsenko, Petro Porosenko ukrán államfő tanácsadója. Az előbbi szót tabuként utasítja el az ukrán politikai elit.

A tanácsadó elmondta azt is, hogy a speciális státusról szóló törvényt benyújtották a parlamentnek, amely szeptember közepén dönthet arról, mi legyen a tartalma annak a nagyobb "gazdasági és humanitárius önállóságnak", amelyet a két régió megkaphat. A vita kemény lesz - tette hozzá, de énnél többet nem árult el a lehetséges "nagyobb szabadságról", amit a térségek lakói élveznének.

Eközben szólnak a vészharangok Kijevben, mivel a lázadók - elsősorban az orosz határ felé - bővítik a területeiket. Az ukrán hadsereg helyzetét mutató új térképeken látszik, hogy kihasználták az ukrán erők visszahúzódását az orosz tüzérség lőtávolságából. Mostanra a szeparatisták kezén van a donyecki régió teljes határszakasza. A luhanszki terület egy részén ellenőrzik az orosz-ukrán határt. Egy héttel a tűzszünet életbe lépése után egyre inkább úgy tűnik, hogy a lázadók az orosz medvével a hátukban a konfliktus befagyasztására készülnek.

Taktika és stratégia

Porosenkónak azért volt szüksége a fegyvernyugvásra, hogy időt nyerjen az ukrán gazdaság összeomlásának megelőzésére - írta facebookos blogbejegyzésében Tarasz Berezovec politológus. Orosz kollégája, Vlagyimir Putyin eközben elégedetten szemlélheti, hogy sikerült létrehozni egy terrorista enklávét Ukrajna területén. Célja továbbra is az, hogy destabilizálja a kijevi rendszert, megelőzze, hogy Ukrajna az EU vagy a NATO tagállamává váljon.

Jurij Lucenko belügyminiszter, egyben Porosenko egyik tanácsadója szeptember 9-én arról beszélt, hogy a szeparatisták ellenőrzése alatt lévő területeket el kell szigetelni egy speciális zónába. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy az ország kijevi irányítás alatt lévő része, illetve ez a zóna gazdasági-életmódbeli versenyt vívjon egymással. Úgy valahogy, ahogy annak idején a két német állam, az NSZK és az NDK állt szemben egymással.

Lucenko biztos benne, hogy az analógiának megfelelően itt is az ország nyugati fele győzne, ami meggyőzné a leszakadó régió tagjait, hogy érdemes újra csatlakozniuk Nyugat-Ukrajnához. Egy korábbi nyilatkozata alapján ezt tartja a hosszú távú megoldásnak Porosenko is, aki bízik abban, hogy az európai integráció az életkörülmények javulását hozza, aminek kellő demonstratív hatása lenne Délkelet-Ukrajna lakóira.

Időzített bombák

Berezovic ugyanakkor úgy véli, hogy Porosenkónak lehetnek hátsó szándékai is a tűzszünettel és a végeláthatatlan tárgyalásokkal. Lehet hogy csak időt akar nyerni a hadsereg és belbiztonsági szervezetek megerősítésére, hogy ezt követően, egy-két év múlva eséllyel támadhassák meg a levált térségéket. Az analógia ez esetben a délszláv háború: a horvátok hasonló felkészülés után vették vissza Szerbiától a szakadár Krajinát.

Mások mindent veszni látnak a tűzszünettel, ami az oroszbarát csoportok és Moszkva kezére játszik. Sose kellett volna leülni tárgyalni az úgynevezett Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság képviselőivel - állítja Vitalij Bali, az 1+1 TV televíziós csatorna politikai kommentátora. A speciális jogállás egy időzített bomba, amellyel ezek a régiók közelebb kerülnek a leváláshoz, ugyanis elismeri, hogy van Ukrajnának egy olyan része, amelyen nem érvényesül a központi hatalom.

Káosz

Kétlem, hogy a Rada választásokra készülő pártjai bármilyen törvényt elfogadnának a kritikus régiók különleges státusáról - fogalmaz Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piaci elemzője. Porosenkónak nincs meg ehhez a támogatottsága, hiszen nincs saját pártja a parlamentben. Emellett teljesen tisztázatlan, hogy végül is kinek ígérnék oda a központi hatalom egy részét a decentralizálással. A két "népköztársaság" ugyanis meglehetősen bizonytalan állapotban lévő, senki által nem választott szervezet.

Gazdasági elemzők szerint a kaotikus polgárháború mellé most egy nem kevésbé zavaros tűzszünet párosult. A GDP az év második felében 11 százalékkal zuhanhat - mondja Elena Belan, a feltörekvő piacokra specializálódott Dragon Capital befektetési társaság elemzője. Ha a fegyveres konfliktus lefagy, egyfajta állóháborúvá válik, amelyben Ukrajna elveszti befolyását területe egy része felett, akkor még nagyobb lehet a gazdaság idei hanyatlása, ami áthúzódhat 2015-re. Az válság elhúzódása tartósan károsítaná Európa gazdaságát is.

Vereség

Az ukránok elkeseredésének adott hangot a Kyiv Post angol nyelvű hírportál szerkesztőségi cikkében. Eszerint a tűzszünet voltaképpen fegyverletétel az ukránok részéről. Oroszország minden elért, amit jelenleg akart: katonai győzelmet aratott, engedményeket kapott a kijevi vezetéstől és elkerülte az igazán durva nyugati szankciókat.

A Moszkva támogatását élvező szeparatisták visszaszerezték az ukrán hadsereggel szemben folytatott harcokban elvesztett területeket, és ma úgy tesznek, mint akiknek semmitől sem kell tartaniuk: sajtókonferenciákat tartanak és azt ígérik, hogy vezetésükkel Délkelet-Ukrajna visszakerül az Orosz Birodalomba. Putyin úgy vélte, hogy a Nyugat blöfföl. Kiprovokálta, hogy külföldi ellenfelei terítsék ki a lapjaikat, és kiderült, hogy igaza van. Győzött.