A briteknek és a balti országokban élőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy eléri őket az a rendkívüli forróság, amely megkeseríti a spanyolok, az olaszok, a csehek, a szlovákok és a magyarok életét - írja a Bloomberg.

Az előttünk álló hónapban Nagy-Britanniában, Franciaország és Németország északi részén, illetve a Baltikumban a sokévi átlagnál hidegebb idő lesz - derült ki öt meteorológus prognózisából.

Ez durva lesz

A tenger felszínének hőmérséklete és a talaj menti rétegek alacsony páratartalma miatt a melegebb, szárazabb légáramlatok Európa déli, illetve délkeleti része felé mozognak - elemzi a helyzetet Amy Hodgson, a birminghami Weather Co. szakembere. Eközben a kontinens északi része felett egy hideg óceáni levegőt szállító szalag alakul ki.

Bloomberg

Augusztus első hétvégéje Kelet- és Délkelet-Európában lesz a legforróbb. A hét második felében a hőmérséklet elérheti a 40 Celsius-fokot (104 Fahrenheit-fok) - mondja Matthew Dobson, a londoni MeteoGroup U.K. Ltd. meteorológusa. A hónap közepén azután Franciaországot is elérheti a forróság, ám ez csak egy rövid hőhullám lesz.

Milyen lesz az augusztus nálunk?

Budapesten augusztus első hetének vége lesz a legmelegebb, az Accuweather előrejelzése szerint. Pénteken és szombaton a napi maximum hőmérséklet megközelíti majd a 39 fokot. Ezt követően azonban már nem várnak ennyire erős meleghullámokat. Az időjárás fokozatosan hűlni fog, bár mégis kellemes marad. Augusztus 10-től a portálnál már nem számítanak 30 fok feletti csúcshőmérsékletekre, miközben a hónap utolsó hetében már 25 fok körül alakulhat a napi maximum hőmérséklet.

Csúnya trend

Az időjárás kettőssége hasonló kettősséget okoz a zöldenergia-termelésben is. Délen várhatóan sok áramot állathatnak elő napenergiából, ám északon a gyenge szél miatt halványan fognak teljesíteni a szélfarmok. Ezért nőhet az áramszolgáltató vállalatok kereslete a földgáz iránt. Összességében a jobban fog csökkenni az elektromos energia termelése, mint amennyivel esik a fogyasztás a légkondicionálók visszaeső használata miatt.

A szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy az idei augusztus időjárása beleillik egy a hosszabb távú trendbe. Miközben Európa déli részén megsülnek az emberek az átlagosnál két fokkal melegebb idő miatt, Skandináviában két fokkal kevesebbet mérnek a szokásosnál.