Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Marianne Thyssen - Navracsics Tibor

Minden alkalommal, amikor egy fiatal nem tud elhelyezkedni, álmok dőlnek romba. Juncker elnök az Európai Unió helyzetét értékelő beszédében világosan fogalmazott: "Nem tudom és nem is fogom elfogadni, hogy Európa az ifjúsági munkanélküliség kontinense legyen és az is maradjon, ezért a legfontosabb: be kell fektetnünk a fiataljainkba."

Három évvel ezelőtt indítottuk útjára a tagállamok ifjúsági politikáit támogató Ifjúsági Garancia Programot, és erőfeszítésünk lassan meghozza gyümölcsét. A program lényege, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a 25 év alatti fiatalok az iskolai tanulmányaik befejezését vagy a munkahelyük elvesztését követő négy hónapon belül megfelelő minőségű állásajánlatot kapjanak, illetve további oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy szakmai gyakorlaton vehessenek részt.

Néhány héten belül nyilvánosságra hozunk egy jelentést, amely részletesen bemutatja a helyzetet az összes tagállamban. Az eddigi jelek alapján minden okunk megvan a bizakodásra. 2013 óta 1,4 millióval csökkent a munkanélküli fiatalok száma. Tizennégy millióan vettek részt az Ifjúsági Garancia Programban uniószerte, közülük 9 millióan állásajánlatot is kaptak. Az ígéretes eredményekre tekintettel a program meghosszabbítása mellett döntöttünk, és további 1 milliárd eurós forrást biztosítunk erre a célra. Ehhez még hozzájön az Európai Szociális Alap által folyósított 1 milliárd eurós támogatás, így további 2 millió fiatalnak tudunk állásajánlatot, oktatási lehetőségeket, vagy pedig tanulószerződéses gyakorlati vagy szakmai gyakorlati képzést biztosítani.

Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos
Kép: MTI

Mi így igyekszünk a fiatalokkal való töretlen szolidaritásunkat kifejezni. Ebben a szellemben született meg az Európai Szolidaritási Testület felállításának gondolata is. Európa bármely szegletében találunk olyan közösséget, amely kénytelen komoly társadalmi problémákkal megküzdeni, legyen szó a menekültek integrációjának segítéséről, az egyre növekvő időskorú népesség támogatásáról vagy akár egy természeti katasztrófa utóhatásainak enyhítéséről. Ugyanakkor a fiatalok között is sokan tettre készek, keresik az alkalmat az önkéntes munkára, vagy szakmai ajánlatra várnak, hogy otthonukban vagy külföldön hozzájárulhassanak a problémák megoldásához.

Az Európai Szolidaritási Testület azokat a társadalmilag elkötelezett fiatalokat kívánja mozgósítani, akik tudásukat, készségeiket és képességeiket a jó ügyek szolgálatába kívánják állítani. Év végére feláll és működésbe lép a Szolidaritási Testület, és reményeink szerint 2020-ig 100 ezer fiatal vesz majd részt e kezdeményezésben.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos

Az Európai Bizottság jelenleg is az önkéntesség megerősítésén fáradozik: így például meg fogjuk duplázni azoknak a fiataloknak a számát, akik az Európai Önkéntes Szolgálaton keresztül - az Erasmus+ program részeként - külföldön végeznek önkéntes munkát és támogatásban részesülnek. Így 2020-ig évente 20 ezer fiatal kap majd támogatást. Az Európai Szolidaritási Testület jelentős szerepet tölthet be e célok megvalósításában és az önkéntes munka ösztönzésében. Önkéntes munkát vállalva a fiatalok különböző készségekre tehetnek szert és felelős, aktív polgárokká válhatnak.

A fiatalokba való befektetés a jövőnkbe való befektetés. Humán tőkénkből semmi sem mehet veszendőbe, a feltáratlan forrásokat és tehetségeket is mozgósítanunk kell. Az ifjúsági foglalkoztatás a jövőben is kiemelt helyet foglal majd el az unió politikai napirendjén.

 

Marianne Thyssen az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa
Navracsics Tibor
az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa